pitajte-svestenika

Питајте свештеника

Име: 15.04. 2018. PITAJTE SVESTENIKA o.Nikola Pejovic; Опис: Гост емисије-Протојереј Никола Пејовић главни и одговорни уредник Радија Светигора Тип: audio/mpeg
Otac Nikola Pejovic
Протојереј Никола Пејовић

Питајте свештеника са Протојерејем Николом Пејовићем главним и одговорним уреником Радија ,,Светигора“

Отац Никола: “Пут сваког човјека је вјера у Васкрсење и живот будућег вијека“

 

На Томину недјељу, на бројна питања слушалаца емисије ,,Питајте свештеника“ одговарао је главни и одговорни уредник Радија ,,Светигора“ Протојереј Никола Пејовић.

Шта је то блажено невјеровање Светог апостола Томе, који се, према ријечима Преподобног аве Јустина, насумњао за све сумњичаве људе овог свијета, и колико је радости у оним Томиним ријечима, које треба да одзвањају у срцима свих људи, а које гласе: Господ мој и Бог мој.

О једанаест јављања васкрслог Господа Исуса Христа својим ученицима након славног Васкрсења, којима нам показује да је пут сваког човјека вјера у Васкрсење и живот будућег вијека, јер је Његово Васкрсење-васкрсење свих нас. Отац Никола подсјећа и  на прву заповијест Васкрслог Господа која гласи: Радујте се, и објашњава колико је важно да ту радост вјечног живота осјетимо још у овом животу.

Отац Никола, својим одговором, разбија заблуду да породице којима се упокојио неки члан не треба да фарбају васкршња јаја и подсјећа колико је важно на Побусани понедјељак (први понедјељак по Томиној недјељи) отићи на гробове својих ближњих,однијети им васкршње јаје и поздравитиих најрадоснијим поздравом наше вјере: Христос васкрсе!

Да ли је комплетна исповијест ако се исповиједимо код пензионисаног свештеника? Колико често се можемо причешћивати и да ли нам је за то потребан посебан благослов надлежног свештеника? О умножавању таланата? Зашто свештенике ословљавамо са ,,оче“? Како да се исповиједају и посте дјеца до 16 година? Зашто нам Бог шаље болести- да ли нам то даје шансу да искупимо своје гријехе?  Постоје ли враџбине и како оне утичу на људе? -само су нека од питања на која нам отац Никола даје душекорисне одговоре у овој емисији.

Говорећи о послушности и одрицању од своје воље, отац Никола објашњава да то не значи одрицати се себе јер нам је Господ дао слободну вољу да наше спасење буде наша одлука.

,,Прихватање воље Очеве је наш путоказ и треба да буде наш начин живота, а како га постићи је индивидуално искуство, нема правила“- каже Протојереј Никола Пејовић.