Avg 2020 Arhijerejska Liturgija Na Veliku Gospojinu U Manastiru Piva 4

Пивски манастир је прославио своју славу – празник Успенија Пресвете Богородице

Име: 28.08.2020 tonski piva; Опис: "28.08.2020 tonski piva". Тип: audio/mpeg

Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, ломљењем славског колача и пригодним програмом, Пивски манастир је прославио своју славу – празник Успенија Пресвете Богородице.

Avg 2020 Arhijerejska Liturgija Na Veliku Gospojinu U Manastiru Piva 1Празник Успенија Пресвете Богородице, сабранима је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да је ово празник радости, празник охрабрења, празник укрепљења наше вјере, наших душа и савјести.

„Ово је празник у који небо силази на земљу и анђели заједно са нама прослављају Успеније Пресвете Богородице. Ово је празник у којем сви осјећамо Њено благодатно заступништво и када сви можемо слободно да јој приступимо са својом молитвом, јер ће Она наше молитве узнијети до престола Божјег и надопунити недостатке наших молитава“.

Додао је, такође, да на овај свети дан прослављамо Њено успеније, сјећамо се Њене смрти, али ту смрт не називамо смрћу него успенијем, уснућем.

„Јесте то била реална људска смрт. Ми никад нисмо пали у ту заблуду, као католици који су почели да говоре да се Она уопште није упокојила, ми се држимо учења да је Она као ћерка Адамова платила дуг, исто као и остали људи, којима нас је Адам задужио својим гријехом. С друге стране, ако је Њен син и Спаситељ Господ Исус Христос примио смрт ради нас људи и ради нашег спасења, и то животворну смрт, како и Она да не прими смрт. Њена смрт, не говори се да је животворна, али јесте живоносна. Има ту неке разлике“, бесједио је Владика Јоаникије.

Преосвећени Епископ је благословио славски колач и жито, који су, поводом храмовне славе, принио домаћини овогодишње славе Мијушко Бајагић, предсједник Општине Плужине са Црквеним одбором Пивског манастира.

У манастирској порти је, потом, одржана духовна академија.

Надлежни Епископ Владика Јоаникије одликовао је највишим одликовањем Епархије будимљанско-никшићке Медаљом Светог великомученика и побједоносца Георгија I степена проф. др Јована Делића за „немјерљив допринос културној обнови Епархије будимљнско-никшићке.

На указаном повјерењу и додјељеној му Медаљи Светог Георгија захвалио је академик Јован Делић.

Свечану бесједу одржао је Ђорђо Сладоје, овогодишњи добитник награде „Извиискра Његошева“.

Одржан је пригодан културно-умјетнички програм, а заједничарење је настављено уз трпезу братске љубави.