Avg 2020 Arhijerejska Liturgija Na Veliku Gospojinu U Manastiru Piva 4

Pivski manastir je proslavio svoju slavu – praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Ime: 28.08.2020 tonski piva; Opis: "28.08.2020 tonski piva". Tip: audio/mpeg

Svetom Arhijerejskom Liturgijom, koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, lomljenjem slavskog kolača i prigodnim programom, Pivski manastir je proslavio svoju slavu – praznik Uspenija Presvete Bogorodice.

Avg 2020 Arhijerejska Liturgija Na Veliku Gospojinu U Manastiru Piva 1Praznik Uspenija Presvete Bogorodice, sabranima je čestitao Preosvećeni Episkop Joanikije, koji je kazao da je ovo praznik radosti, praznik ohrabrenja, praznik ukrepljenja naše vjere, naših duša i savjesti.

„Ovo je praznik u koji nebo silazi na zemlju i anđeli zajedno sa nama proslavljaju Uspenije Presvete Bogorodice. Ovo je praznik u kojem svi osjećamo Njeno blagodatno zastupništvo i kada svi možemo slobodno da joj pristupimo sa svojom molitvom, jer će Ona naše molitve uznijeti do prestola Božjeg i nadopuniti nedostatke naših molitava“.

Dodao je, takođe, da na ovaj sveti dan proslavljamo Njeno uspenije, sjećamo se Njene smrti, ali tu smrt ne nazivamo smrću nego uspenijem, usnućem.

„Jeste to bila realna ljudska smrt. Mi nikad nismo pali u tu zabludu, kao katolici koji su počeli da govore da se Ona uopšte nije upokojila, mi se držimo učenja da je Ona kao ćerka Adamova platila dug, isto kao i ostali ljudi, kojima nas je Adam zadužio svojim grijehom. S druge strane, ako je Njen sin i Spasitelj Gospod Isus Hristos primio smrt radi nas ljudi i radi našeg spasenja, i to životvornu smrt, kako i Ona da ne primi smrt. Njena smrt, ne govori se da je životvorna, ali jeste živonosna. Ima tu neke razlike“, besjedio je Vladika Joanikije.

Preosvećeni Episkop je blagoslovio slavski kolač i žito, koji su, povodom hramovne slave, prinio domaćini ovogodišnje slave Mijuško Bajagić, predsjednik Opštine Plužine sa Crkvenim odborom Pivskog manastira.

U manastirskoj porti je, potom, održana duhovna akademija.

Nadležni Episkop Vladika Joanikije odlikovao je najvišim odlikovanjem Eparhije budimljansko-nikšićke Medaljom Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija I stepena prof. dr Jovana Delića za „nemjerljiv doprinos kulturnoj obnovi Eparhije budimljnsko-nikšićke.

Na ukazanom povjerenju i dodjeljenoj mu Medalji Svetog Georgija zahvalio je akademik Jovan Delić.

Svečanu besjedu održao je Đorđo Sladoje, ovogodišnji dobitnik nagrade „Izviiskra Njegoševa“.

Održan je prigodan kulturno-umjetnički program, a zajedničarenje je nastavljeno uz trpezu bratske ljubavi.