Pesnik Ranko Jovovic Dobitnik Izviiskre Njegoseve

Pjesnik Ranko Jovović dobitnik književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“

Dobitnik značajne književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ za 2016. i 2017. godinu, koju dodjeljuju Eparhija budimljansko-nikšićka i kompanija Mona, je pjesnik Ranko Jovović. Jovović, koji na srpskom jeziku stvara preko 50 godina, nagradu je, po odluci žirija, dobio za cjelokupno pjesničko djelo, a povodom knjige „Suze Marka Miljanova“.

Povodom proglašenja šestog po redu laureta književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ u srijedu 14. februara 2018. je u Beogradu,na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, upriličena svečanost, kojoj je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Vladika je na početku blagoslovio sabranje, kojem su se odazvali brojni crkveni velikodostojnici, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, književnici i kulturni radnici, poštovaoci Njegoševa i njegovog djela.

Odluku žirija, kojeg čine: dr Jovan Delić, predsjednik, dr Ranko Popović, dr Ivan Negrišorac, dr Dragan Hamović i Milutin Mićović, obrazložio je Jovan Delić, rekavši da je Jovović stekao jedinstven, prepoznatljiv, nepotkupljiv pjesnički glas među srpskim pjesnicima, glas protesta, nepristajanja, posrtanja u težnji za slobodom.

„Jovović već pola vijeka svojim divljim plačem pozdravlja divlje pjesnike svijeta svojim glasom novorođenog divljaka, ne mareći za slavu poetika i oslanjajući se na glasove i pjesničke sudbine neprilagođenih… Njegova poezija se hrani užasima ovog svijeta, kojih se nadoživljavao i nagledao. Suza moja nema roditelja je onaj Njegošev stih u čijem znaku protiče Jovovićev život, od djetinjeg plača i pjevanja, do prvog divljeg plača. Čežnja za suzinim roditeljem postaje i čežnja za suzom koju valja vratiti u ljudsko oko, jer je ona znak i mjera srca. Otuda i suze Marka Miljanova koje se cijelo stoljeće ne suše nad Crnom Gorom i njenim udesom“, kazao je Delić.

O pjesniku Ranku Jovoviću su govorili i članovi žirija: Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske i književnik Milutin Mićović. Mićović je istakao da prava poezija direktno povezuje čovjeka s njegovim temeljom, budeći u njemu slobodu i stvaralačku silu, a to, prema Mićovićevim riječima, u osnovi znači – čojstvo i junaštvo.

„Živeći s poezijom i jedino se oslanjajući na njene moći, Ranko Jovović je ostao  u našim smutnim  vremenima prkosan i nepobijeđen, čovjek  –  junak.  Ako je Marko Miljanov rekao da će umrijeti dosta srećan kao Kuč, a nesrećan kao Srbin, Ranko Jovović, na zdravlje mu bilo, može reći, da je živio dosta srećan život kao pjesnik, a srpske nesreće pratile su ga od djetinjastva do danas“.

„Ono što je duhovno krijepilo i produbljavalo ovog pjesnika u našem sumornom vijeku, ipak jeste daleka Njegoševa iskra,  kosovski podvig i korota,  i vitalizam Vukovog jezika. Ovi oslonci davali su mu snage da prelazi i preko svojih bezdana,da stvara i da se raduje“, naveo je Mićović.

Dobitnik nagrade je, u svom obraćanju, kazao da „Gorski vijenac“ jesmo učili, ali ga nijesmo sasvim naučili, doživjeli, inače nas, kako je kazao Jovović, „ne bi tukla i mučila fukara, i domaća fukara, i u onom ratu, koji smo vodili mahom molitvom, ni u ovim prokletim ratovima do danas i prekodanas“.

Pjesnik je dodao da se i Vladika rodio i rađa molitvom u molitvi, ali i Poezijom, koja je, moleći se, brisala taj primitivni, nebratski svijet koji nam i danas oči povadi. Te slijepi putujemo od Gračanice do Lovćena.

„Ali Bogu hvala, mi smo Srbi, mi smo visoka molitva i iskra u kamenu. Naša sloboda je vječna borba za slobodu“, kazao je Ranko Jovović, dodajući:

„Hvala svima koji su se sjetili, te su nagradili moju Poeziju i moj život, slavnom Njegoševom Izviiskrom“.

Potom je pročitao svoju poemu o Njegošu u kojoj se, između ostalog, kaže:

„Danas se oko razbijenog prestola Srpskog vrzma nadnečovjek.To je taj soj ižđikao iz „bauka komunizma”. Taj nadnečovjek, po uzoru na zapadnog nadnečovjeka, koji vlada svijetom.

Ako su Srbi — a jesu, ukleti narod.Ukleti su i Rusi, čije je čelo Dostojevski, a srce Ljermontov — onda, tako mi Gospod kaže, od njih očekuje i najviše. To je: da se vratimo na put Oca svih nas Isusa Hrista, koji će nas opet nahraniti vjerom, obnoviti… uprkos Oluji koja tutnji u nama i nad nama“, rekao je Jovović u poemi.

Svečanost je uveličao nastup KUD „Lola“, Srbski pravoslavni pojci pozdravili su sabranje himnom „Onam namo“, a Njegoševe i stihove Ranka Jovovića govorili su glumci Biljana Đurović i Nenad hadži Maričić.

Nagrada „Izviiskra Njegoševa“ će biti uručena tokom ovogodišnje manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ u Nikšiću, a sastoji se od povelje i plakete, umjetnički rad vajara Ljubiše Mančića i novčanog iznosa, koji, u ime kompanije Mona, uručuje Đorđe Momirović.

Dosadašnji dobitnici ovog značajnoj književnog priznanja su: Miodrag Pavlović, Rajko Petrov Nogo, Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije Radović, Milovan Danojlić i Ljubomir Simović.