Milica Kralj

Пјесникиња Милица Краљ добитница награде културно-просвјетне заједнице Србије „Златна значка“

Милица Краљ, књижевница, књижевни критичар и новинарка, подпредседница УКЦГ, добитница је Златне значке  Kултурно – просветне заједнице Србије за 2020. годину, које се додељује за дугогодишњи допринос  развијању културних делатности – за несебичан, предан и дуготрајан рад  и стваралачки допринос у ширењу  културе народа и народности Републике Србије.

Ово угледно признање додељује  Културно – просветна заједница Србије и Министарство спољних послова Републике Србије- Управа за сарадњу са  дијаспором и Србима у регинону, а под покровитељством  Министарства културе и информисања Владе  Републике Србије

Свечано уручење „Златне значке“ и специјaлних признања је одложено због ванредне  ситуације у Београду, изазване пандемијом вируса COVID – 19, као и чињенице да је забрањено окупљање људи у затвореном простору. Датум уручења биће накнадно  објављен, када се  за то стекну услови.

О добитницима су одлучивали  проф. Милован Витезовић, председник жирија,  Живорад Ајдачић, генерални секретар  и  проф.др Зоран Аврамовић, председник.

У свом дугогодишњем жанровски разноврсном раду(поезија, есејистика, књижевна критика, фељтонистика и публицистика), Милица  Краљ је, полазећи од књижевног и српског  језичког  искуства простора у коме живи и делује, низом текстова, успела да  прикаже статус српског писца и српске књижевности, која се ствара на српском језику и ћириличном писму у специфичним околностима.  Писала је и  пише и о текућој књижевној продукцији ,као и  о  најзначајнијим  личностима и догађајима  из српске и светске литературе. Својим настојањима да укаже на књижевне појаве овог  времена  у идеолошком оквиру, успевајући да укаже на преломне чиниоце у  повезивању  свеукупног простора српског језика и српске литературе.

Дневне новине у Црној Гори: Дан, нешто раније „Побједа“, „Глас Црногор(а)ца“(угашен), „Слобода“ (такође угашена), Магазин  Српске новине,  затим  часописи:Српски југ,  Слово, Национална ревија Србија, Лексика, Стремљења, Траг,  Људи говоре, Свевиђе, Светигора, Стварање, као и Културни додатак „Политике“ (у  предреферендумском периоду), Вечерње новости (Културним додатак за Црну Гори),  као и електронски портали: in4s, iskra.co(portal andrićgrada), pravoslavna mitropolija crnogorsko primorska…итд… објављиваљи су њену поезију и  аналитичке текстове који говоре о губљењу и разарању књижевног тла под ногама, а истовремено и о чврстој упорности и истрајности на Трибини „Ријеч“УКЦГ (коју уређује од 2015. године) да се кроз књижевност сачува најзначајнија културна матрица  неразделивог језичког простора. Трибина „Ријеч“ је од самог настанка, пре скоро две деценије, када је и дошло до преименовања језика, успела   да сачини једну виталну, енергичну, живу историју књижевности.

Да подсетимо и да је Милица Краљ, добитница значајних књижевних награда за песничко дело: Марко Миљанов, Повеља Кнез Лазар, Печат Унирекса, Радован Зоговић,  Видовданска повеља, Златна струна, Награда Стварање…као и неколико конкурсних награда: Трагом Настасијевића, Моравски Цароставник, Златно галебово перо…

Поезија јој је заступљена у антологијама, панорамским изборима и превођена на руски, енглески и турски језик.

Ове године објавила је две књиге: песничку књугу Харитонова глава(о великомученику Харитону Лукићу) и моногафију  УКЦГ Вријеме ријечи( у коауторству са Александром Ћуковићем).