Stanjevici

Почела прослава 680 година манастира Стањевићи: Митрополит Амфилохије служио Свету литургију

Име: 14.09.2018 Mitropolit Stanjevici Liturgija; Опис: Почела прослава 680 година манастира Стањевићи Тип: audio/mpeg

Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету архијерејску литургију у манастиру Стањевићи, чиме је означен почетак прославе великог јубилеја ове древне светиње – 680 година њеног постојања.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља, Митрополит црногорско-приморски је подсјетио на ријечи Светог Јована Дамаскина да ничега новога нема под сунцем, осим Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

„Њега као дародавца непролазнога, вјечнога и бесмртнога живота, вјечнога смисла свега што постоји, што настаје, што се рађа и што премињује кроз овај пролазни живот“, казaо је он и подсјетио да данас прославамо и Црквену нову годину.

Објаснио је да је њен смисао даривање нових плодова нама људима и свим земаљским створењима од стране природе, коју је Бог створио својим рукама.

„И добро је рекао Ловћенски Тајновидац, који се овдје подвизавао за нову годину која се слави у зиму: Што је данас ошћела људима, усред зиме кад вријеме није? Много је значајније обиљежавање ове нове године, древне и прадревне, првог изабраног Божјега народа, нове године која обиљежава нове плодове које земља рађа за храну и насладу нашу и за храну и насладу свакога земаљскога створења“, рекао је Владика.

Рекао је да прослављајући Црквену нову годину прослављамо и 680-ту годишњицу постојања стањевићке светиње.

„То радимо прослављајући њену обнову, обнољење њене свете обитељи. Ова света обитељ је мјесто гдје су се вјековима сабирали људи жедни и гладни Божје правде, Божје љубави и Божје истине, уграђивали се у ову светињу, а многи су овдје и пострадали мученички“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Рекао је да данас обнављамо памћење на све њих – од њеног оснивача Николе Стањевића, до оца Димитрија (Благојевића), који је у наше вријеме започео њену обнову.

„Нарочито oбнављамо памћење на њене велике ктиторе и осниваче, и на оне свете митрополите, нарочито из светородне лозе Петровића, који су овдје себе уградили. Ово је велики дан за ову светињу“, нагласио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије се помолио да се, у времену опаких, отровних и умртвљујућих идеологија, преко обнове стањевићке светиње обнове и памћење и душа Црне Горе.

„Дај Боже да се и Црна Гора обнови, да се исцијели од својих рана, не малих, давнашњих, а посебно да се исцијели од свога братоубилачкога духа, онога духа против кога се борио Свети Петар Цетињски, који је управо из ове обитељи написао многа писма мирећи племена црногорска која су се међусобно клала и убијала. И дај Боже да се тај дух братоубилаштва, који је оскрнавио и ову светињу, и који је оскрнавио Црну Гору и много шире од Црне Горе, и који је и дан данас скрнави, исцијели“, казао је Митрополит Амфилохије.

Упозорио је да тај дух данас више него икад цијепа духовно, морално и историјско биће Црне Горе.

„Братоубилаштво се у наше вријеме претвара кроз богоубилаштво, увијек се рађа кроз богоубилаштво. Из богоубиства се рађа земаљско оцеубиство, и у древна времена се догађало и у ово наше вријеме се догађа тај дубински расцјеп бића Црне Горе, који се претвара, не само у племенске зађевице него се претвара и у диобу језика, диобу душе, диобу самосазнања, покушај стварања новог идентитета, лажног идентитета, идентитета који собом негира све оно што представља истински и прави идентитет Црне Горе“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Након литургије; Митрополит Амфилохије ће отворити дводневни научни скуп „Седам вијекова манастира Свете Тројице – Стањевићи (1338-2018)“, који ће се у склопу прославе овог јубилеја одржати у манастиру и на будванској Цитадели.

Рајо Војиновић