Молебан Подгорица

Подгорица: Црна Гора је наша највећа светиња

Име: 29.06.2020 Besjede hram; Опис: Црна Гора је наша највећа светиња Тип: audio/mpeg

Синоћ је у складу са одлуком Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, а у вези са новим правним нормама из наредбе Министарства здравља, улицама Подгорице изостала литија за одбрану светиња. У Саборном храму Христовог Васкрсења служен је молебан након којег је отац Бранко Тапушковић позвао окупљене да се након молебна разиђу и не праве самоиницијативне шетње кроз град.

“Поштујући наредбе и препоруке Националног координационог тијела, Епископски савјет Српске православне цркве у Црној Гори је засада одустао од молитвених ходова кроз наше градове, тако да бих  замолио све вас присутне да нико никакве самоиницијативно шетње улицама нашега града не чини, чувајући прије свега своје хришћанско, а послије тога и људско достојанство”, казао је о. Бранко.

Сабране је подсјетио на ријечи апостола Павла да је Света црква Божија богочовјечански живи организам, коме је глава сам Господ Исус Христос, а сваки православни хришћанин дио тога организма.

“Као што сваки људски организам кад га нападну вируси ствара антитијела, тако и Света црква Божија као богачовјечански организам ствара своја сопствена антитијела: молитве, молебне и доскора литије.”

Он је казао да у овом периоду када немамо физичке литије имамо подршку литијама која је покренута љубављу према истини и правди Божијој. Подршку литијама и одбрани светиња дали су прво љекари у Никшићу, а онда њихове колеге из других градова, затим наши браћа професори, новинари и наша младост – студенти “који су будућност наше државе Црне Горе”:

“Желим да им се захвалим на достојанству и храбрости, на људскости и љубави према светињи, истини, правди Божијој, да им Господ Бог помогне да узрастају, свако у својој струци, да их Господ молитвама Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског обдари сваким благословом и напретком”, казао је отац Бранко Тапушковић.

Испред храма присутнима су се обратили представници љекара, професора, новинара и студената који су јавно својим потписима ових дана у великом броју подржали одбрану светиња.

Сабране у име 500 љекара потписника поздравио је Батрић Бабовић, специјалиста интерне медицине и нефрологије, истичући да “љекари сви дишу једном душом и они на папиру и они који још нијесу потписани”.

“За сваког љекара у Црној Гори ви сте највећа светиња и бићете изнад сваке политике и наша најавећа брига”, поручио је доктор Батрић Бабовић.

У име универзитетских професора грађанима се обратила Мара Шћепановић са Природно-математичког факултета.

“Желим да изразим огромно задовољство и понос што смо се ми разних нација и вјера сабрали овдје и да се у име нас професора захвалим студентима који су нас јучерашњим прогласом подсјетили на појмове образовање и култура које са честитошћу треба да чине срж нашег бића”, казала је Шћепановић.

Невенка Ћировић, новинарка РТЦГ-а, обратила се окупљенима у име 109 новинара који су потписали Апел за поштовање слободе вјероисповјести, истичући да овај број расте:

“Било је јуче много спискова, а ово су једини дочекани са аплаузима и радошћу. Сви смо заједно дозволили да се превише неправде усели у Црну Гору. Црна Гора је наша највећа светиња. Борећи се за светиње, боримо се за Црну Гору свих грађана.”

Она је прочитала апел новинара и рекла да су новинари највише дужни да брину о грађанима у овим тренуцима и посебно се захвалила колегама римокатоличке и муслиманске вјероисповијести који су стали раме уз раме са својим православним колегама којих се одбрана светиња директно тиче.

“Не дамо Црну Гору, Не дамо да нас дијеле! Није ми тешко бранити ваше интересе и интересе наше Цркве”, истакла је Невенка Ћировић и закључила: “Молим вас да тако остане до краја, до Христове побједе.”

Професор историје у подгоричкој гимназији “Слободан Шкеровић”, Предраг Ражнатовић је казао да су литије најдемократскији израз једног народа.

“Од нас зависи развој младих генерација”, рекао је Ражнатовић и додао да просветни радници уче дјецу правим вриједностима, правима, да буду слободни људи.

“А ових дана услијед безакоња, просветни радници су се осјетили позвани да учествују у литијама”, нагласио је Ражнатовић, рекавши да је то њихова дужност управо према младим генерацијама.

“Зато нас згражавају примјене силе посљедњих дана. Лако је са толиком опремом и оружјем потући голоруки народ. Потребно је да побиједите себе. Донесете закон који овај народ и Црква очекују”, казао је Ражнатовић.

Молебну су присуствовали и студенти окупљени око “Студентске иницијативе за одбрану светиња”, који су испред храма раширили транспарент на којем пише: “Студенти не дају светиње”.

У име студената, надахнут говор одржао је студент ПМФ-а Небојша Касалица.

Он је истакао да су слободни студенти дужни да стану у универзалну борбу, за слободну Црну Гору у којој ће владати право и неће се отимати од Цркве. “Слободну Црну Гору у којој се људи неће пребијати на улицама и у кафићима само зато јер су рекли не дамо светиње”, рекао је Касалица и додао да се боримо за слободну Црну Гору у којој се неће сузавци бацати на мјеста гдје дјеца тренирају.

“Почело је борбом за светиње, а нека се заврши нашом коначном побједом”, закључио је Небојша Касалица.

Након стихова Митрополита Амфилохија, које је прочитао отац Бранко Вујачић, своје нове пјесме представила је Даница Црногорчевић. Пјесму “Православље Црном Гором блиста”, за коју је недавно објављен и спот, као и премијерно пјесму, са КУД Јован Владимир из Бара, “Весели се, српски роде”,  чији је текст написао њен супруг, ђакон Иван Црногорчевић. Након тога, сви окупљени су са Даницом у глас запјевали њену најпознатију пјесму “Сини јарко сунце са Косова”.

Тијана Лекић/Весна Девић

Фото: Борис Мусић