Moleban Podgorica

Podgorica: Crna Gora je naša najveća svetinja

Ime: 29.06.2020 Besjede hram; Opis: Crna Gora je naša najveća svetinja Tip: audio/mpeg

Sinoć je u skladu sa odlukom Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, a u vezi sa novim pravnim normama iz naredbe Ministarstva zdravlja, ulicama Podgorice izostala litija za odbranu svetinja. U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja služen je moleban nakon kojeg je otac Branko Tapušković pozvao okupljene da se nakon molebna raziđu i ne prave samoinicijativne šetnje kroz grad.

“Poštujući naredbe i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela, Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je zasada odustao od molitvenih hodova kroz naše gradove, tako da bih  zamolio sve vas prisutne da niko nikakve samoinicijativno šetnje ulicama našega grada ne čini, čuvajući prije svega svoje hrišćansko, a poslije toga i ljudsko dostojanstvo”, kazao je o. Branko.

Sabrane je podsjetio na riječi apostola Pavla da je Sveta crkva Božija bogočovječanski živi organizam, kome je glava sam Gospod Isus Hristos, a svaki pravoslavni hrišćanin dio toga organizma.

“Kao što svaki ljudski organizam kad ga napadnu virusi stvara antitijela, tako i Sveta crkva Božija kao bogačovječanski organizam stvara svoja sopstvena antitijela: molitve, molebne i doskora litije.”

On je kazao da u ovom periodu kada nemamo fizičke litije imamo podršku litijama koja je pokrenuta ljubavlju prema istini i pravdi Božijoj. Podršku litijama i odbrani svetinja dali su prvo ljekari u Nikšiću, a onda njihove kolege iz drugih gradova, zatim naši braća profesori, novinari i naša mladost – studenti “koji su budućnost naše države Crne Gore”:

“Želim da im se zahvalim na dostojanstvu i hrabrosti, na ljudskosti i ljubavi prema svetinji, istini, pravdi Božijoj, da im Gospod Bog pomogne da uzrastaju, svako u svojoj struci, da ih Gospod molitvama Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog obdari svakim blagoslovom i napretkom”, kazao je otac Branko Tapušković.

Ispred hrama prisutnima su se obratili predstavnici ljekara, profesora, novinara i studenata koji su javno svojim potpisima ovih dana u velikom broju podržali odbranu svetinja.

Sabrane u ime 500 ljekara potpisnika pozdravio je Batrić Babović, specijalista interne medicine i nefrologije, ističući da “ljekari svi dišu jednom dušom i oni na papiru i oni koji još nijesu potpisani”.

“Za svakog ljekara u Crnoj Gori vi ste najveća svetinja i bićete iznad svake politike i naša najaveća briga”, poručio je doktor Batrić Babović.

U ime univerzitetskih profesora građanima se obratila Mara Šćepanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

“Želim da izrazim ogromno zadovoljstvo i ponos što smo se mi raznih nacija i vjera sabrali ovdje i da se u ime nas profesora zahvalim studentima koji su nas jučerašnjim proglasom podsjetili na pojmove obrazovanje i kultura koje sa čestitošću treba da čine srž našeg bića”, kazala je Šćepanović.

Nevenka Ćirović, novinarka RTCG-a, obratila se okupljenima u ime 109 novinara koji su potpisali Apel za poštovanje slobode vjeroispovjesti, ističući da ovaj broj raste:

“Bilo je juče mnogo spiskova, a ovo su jedini dočekani sa aplauzima i radošću. Svi smo zajedno dozvolili da se previše nepravde useli u Crnu Goru. Crna Gora je naša najveća svetinja. Boreći se za svetinje, borimo se za Crnu Goru svih građana.”

Ona je pročitala apel novinara i rekla da su novinari najviše dužni da brinu o građanima u ovim trenucima i posebno se zahvalila kolegama rimokatoličke i muslimanske vjeroispovijesti koji su stali rame uz rame sa svojim pravoslavnim kolegama kojih se odbrana svetinja direktno tiče.

“Ne damo Crnu Goru, Ne damo da nas dijele! Nije mi teško braniti vaše interese i interese naše Crkve”, istakla je Nevenka Ćirović i zaključila: “Molim vas da tako ostane do kraja, do Hristove pobjede.”

Profesor istorije u podgoričkoj gimnaziji “Slobodan Škerović”, Predrag Ražnatović je kazao da su litije najdemokratskiji izraz jednog naroda.

“Od nas zavisi razvoj mladih generacija”, rekao je Ražnatović i dodao da prosvetni radnici uče djecu pravim vrijednostima, pravima, da budu slobodni ljudi.

“A ovih dana uslijed bezakonja, prosvetni radnici su se osjetili pozvani da učestvuju u litijama”, naglasio je Ražnatović, rekavši da je to njihova dužnost upravo prema mladim generacijama.

“Zato nas zgražavaju primjene sile posljednjih dana. Lako je sa tolikom opremom i oružjem potući goloruki narod. Potrebno je da pobijedite sebe. Donesete zakon koji ovaj narod i Crkva očekuju”, kazao je Ražnatović.

Molebnu su prisustvovali i studenti okupljeni oko “Studentske inicijative za odbranu svetinja”, koji su ispred hrama raširili transparent na kojem piše: “Studenti ne daju svetinje”.

U ime studenata, nadahnut govor održao je student PMF-a Nebojša Kasalica.

On je istakao da su slobodni studenti dužni da stanu u univerzalnu borbu, za slobodnu Crnu Goru u kojoj će vladati pravo i neće se otimati od Crkve. “Slobodnu Crnu Goru u kojoj se ljudi neće prebijati na ulicama i u kafićima samo zato jer su rekli ne damo svetinje”, rekao je Kasalica i dodao da se borimo za slobodnu Crnu Goru u kojoj se neće suzavci bacati na mjesta gdje djeca treniraju.

“Počelo je borbom za svetinje, a neka se završi našom konačnom pobjedom”, zaključio je Nebojša Kasalica.

Nakon stihova Mitropolita Amfilohija, koje je pročitao otac Branko Vujačić, svoje nove pjesme predstavila je Danica Crnogorčević. Pjesmu “Pravoslavlje Crnom Gorom blista”, za koju je nedavno objavljen i spot, kao i premijerno pjesmu, sa KUD Jovan Vladimir iz Bara, “Veseli se, srpski rode”,  čiji je tekst napisao njen suprug, đakon Ivan Crnogorčević. Nakon toga, svi okupljeni su sa Danicom u glas zapjevali njenu najpoznatiju pjesmu “Sini jarko sunce sa Kosova”.

Tijana Lekić/Vesna Dević

Foto: Boris Musić