Patrijarha Porfirija dočekalo više hiljada vjernika

Patrijarh Porfirije: Pozivam sve krštene da stanu iza izabranog Mitropolita Joanikija

Ime: 05.09.2021 Besjede Mitropolit Joanikije i Patrijarh Porfirije- Hram Podgorica; Opis: Besjede Mitropolita Joanikija i Patrijarha Porfirija u Sabornom hramu u Podgorici Tip: audio/mpeg

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, koji prvi put dolazi u Crnu Goru u tom svojstvu, stigao je večeras oko 18 časova ispred podgoričkog Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja gdje mu je priređen svečani doček u kojem učestvuju arhijereji i sveštenstvo naše Srpske pravoslavne crkve i pomjesnih pravoslavnih crkava, vjerni narod iz svih krajeva Crne Gore

 

Svjatjejši Patrijarh Porfirije u pratnji više episkopa i sveštenstva doputovao je danas, oko 13.30 časova, u Crnu Goru, a na podgoričkom aerodromu dočekao ga je Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i Njegovo preosveštenstvo izabrani Episkop budimljansko-nikšićki g. Metodije sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Svečana doksologija – u prisustvu arhijereja, sveštenika, sveštenomonaštva naše i ostalih pomjesnih crkava, kao i mnogobrojnog vjernog naroda koji se sabrao da dočeka i uzme blagoslov od Patrijarha srpskog, a preko njega i svih nasljednika Svetoga Save do naših vremena – služena je na bini ispred Sabornog hrama. Poslije svečanog čina doksologije služena je praznična večernja služba, nakon koje su se sabranima obratili domaćin vladika Joanikije i Patrijarh srpski Porfirije.

Visokopreosvećeni izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski pozdravio je goste, braću arhijereje, vjerni narod, sve prisutne, uputivši Patrijarhu riječi dobrodošlice i blagodarnosti, podsjetivši da je ovaj velik sabor priređen zbog dolaska Patrijarha Porfirija, koji prvi put kao novoizabrani patrijarh dolazi da posjeti Crnu Goru, da joj donese mir i blagoslov:

“Vaša svetosti, Vi kao nasljednik Svetoga oca našega Save, prvoga arhiepiskopa srpskoga, idete njegovim stopama, posjećujući svete Božije prestole koje je utvrdio Sveti Sava, i evo došli ste da i ovaj sveti presto drevne Episkopije zetske, današnje Mitropolije crnogorsko-primorske, posjetite i utvrdite. Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjenja. Cijela Srpska pravoslavna crkva, srpski pravoslavni narod i svi oni koji su u Vašoj jurisdikciji, objedinjavaju se oko Vas i oko svetog patrijaraškog prestola. Sa Vama je, Vaša svetosti, večeras došla i punoća vaseljenskog pravoslavlja. I tu punoću, kao patrijarh srpski, nosite u svojoj svetoj službi i svome srcu. ”

Izražavajući radost što su se večeras sabrali arhijereji svetih pravoslavnih patrijaršija i svetih autokefalnih pravoslavnih crkava iz cijelog pravoslavlja, Mitropolit Joanikije je naglasio da to daje i veliku snagu.

“Evo, Vaša svetosti došli ste, povodom Našega ustoličenja kao novoizabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog, da posjetite ovu, Svetim Savom, utvrđenu Mitropoliju, koja se proslavila svetošću, i Svetoga Petra Cetinjskoga i ostalih svetinja koje je sabrala pod svojim osveštanim krovovima. I ruku Svetog Jovana Krstitelja, i dio Časnoga i životvornoga krsta, i svetu čudotvornu ikonu Bogorodice Filermske, i u zemlju Svetoga Vasilija Ostroškoga Čudotvorca, sa kojom se on, kao Mitropolit hercegovački, sjedinio. Episkopiju i Mitropoliju u kojoj su svoj mir našle mošti Vašega dalekoga prethodnika, Svetoga Arsenija Sremca. Ova episkopija i mitropolija se proslavila svetošću, ali i mnogo čime drugo. I književnošću i umjetnošću i ljepotom naših svetinja, a u posljednje vrijeme, naš narod, koji se objedinio u odbrani svojih svetinja, svoje vjere, časti, obraza i pamćenja, zablistao je i izašao pred lice cijele pravoslavne vaseljene, kao narod odan svojoj vjeri i svojoj Crkvi”, zaključio je Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Prvojerarh naše Crkve je zahvalio na dobrodošlici, rekavši da bi sve ovdje sabrane, najradije kao i sve ljude Crne Gore, smjestio u svoje srce i zaključao u njega:

“I zajedno sa vama popeo se na Ostrog i prepustio se molitvama Sv. Vasilija Ostroškog. da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo, kojim riječima da opštimo jedni sa drugima. Naradije bih se ćutke spustio u kriptu gdje je smješteno tijelo velikog arhipastira i spasitelja opustošene mrtve Crne Gore. U kriptu u kojoj se nalazi tijelo našeg i vašeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija. Da tamo svi u molitvi ćutke čujemo šta ima da nam poruči jer i ako je imao u naše ime nedoumice, sada ih sigurno u blizini Hristovoj nema. Zasigurno zna da je mir Hristov jedini okvir koji je prirodan i normalan, zdrav i ispravan.”

Patrijarh srpski je naglasio da Crkva ne postoji zbog toga da bi rješavala ekonomske, sociološke, državne i druge probleme već postoji “da bismo mi došli u nju i da bismo tu mogli da naslutimo onu tajnu za kojom čeznemo, a to je život vječni”.

“Samo kada dotaknemo tu tajnu, tada dobija svoj smisao i sve ono prethodno. Draga braćo i sestre, veličanstveni sabore, utješen vašom vjerom, znam da smo sazvani u ime Oca, Sina i Svetog Duha. Danas je praznik i ja vam ga od sveg srca čestitam. Ovakvi dani i događaji opisani su u Svetom pismu”, naglasio je Svjatjejši Patrijarh i dodao:

“Gospod je uslišio preko Sabora arhijereja SPC naše molitve. Izašao je u susret našim molitvama i mi smo za predstojatelja Mitropolije dobili velikog muža, onoga kog smo željeli, kog smo izmolili, vladiku Joanikija. Ja vam na tim ispunjenim molitvama i željama, u svoje lično ime i u ime punoće SPC čestitam. To je za nas velika radost koju smo spremni da podijelimo sa svima.”

Poručio je da svi sa ovog skupa svoju braću i sestre bratski grle i cjelivaju, a koja danas nisu sabrane na ovom skupu:

“Ili nas ne prepoznaju ili ne priznaju za svoju braću i nazivaju nas najpogrdnijim imenima. Mi tu našu braću grlimo čitavim svojim srcem, svojom dušom i molimo se da ih Gospod odobrovolji, ali i naša srca proširi do nebesa, da u ta naša srca oni imaju ulaze, a da iz njih nikada nemaju nijedan izlaz. Baš njih želimo da primimo više nego bilo koga drugog u bratski zagrljaj. Jer mi kao pravoslavni hrišćani znamo da bez obzira na to kako ko sebe vidi i doživljava, kako vidi sebe po nacionalnom opredjeljenju, koji politički pogled na svijet ima i kojoj stranci pripada, svi smo jedno. Da je Crkva znamo dobro jedinstveni krov i prostor za sve nas. Krov pod koji nas, kada pristupimo, sveštenik ne pita koje smo nacije, ko nam je otac, ko nam je majka, za koga glasamo, gde radimo. Mi Hristom prosvijetljeni, molitvama Sv. Vasilija Velikog, Svetog Vasilija Ostroškog, Sv. Petra Cetinjskog, znamo da je za Boga najmanje bitno, kako i na koji način sebe doživljamo ako smo Hristovi”, kazao je, između ostalog, Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije i zaključio:

Poslije bogosluženja i obraćanja Patrijarha srpskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog, na platou Sabornog hrama vaskrenja upriličen je bogat kulturno-umjetnički program koji je počeo projekcijom dokumentarnih filomova: “Litije” i “Mitropolit Joanikije”. U programu su učešće uzeli: guslar Đoko Koprivica, folklorni ansambl narodnih igara i pjesama „Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, Danica Crnogorčević, Branka Zečević, Fenečki biseri, frulaš Radovan Suknović, Beogradski sindikat i Neverne bebe.

Atmosfera ispred Sabornog hrama je veličanstvena i podsjeća na litijska sabranja koja su organizovana za odbranu svetinja. Vjerni narod iz pojedinih djelova Podgorice, ali i drugih krajeva Crne Gore, sabrao se da dostojanstveno u ljubavi i slozi dočeka blagoslovenog koji dolazi u ime Gospodnje.

U ovom veličanstvenom događaju učestvuju i gosti iz pomjesnih crkava: Arhiepiskop katarski Makarije (Jeruslimska patrijaršija), Mitropolit tverski i kašinski Amvrosije (Ruska pravoslavna crkva), Mitropolit borispoljski i brovarski Antonije (Ukrajinska pravoslavna crkva), Mitropolit teronopoljski i kremenecki Sergije (Ukrajinska pravoslavna crkva), Mitropolit berlinski Marko (Ruska pravoslavna zagranična crkva), Mitropolit lovčanski Gavril (Bugarska pravoslavna crkva – BP), Episkop sjemjatički Varsonufije (Poljska pravoslavna crkva), Mitropolit đirokastrijski Dimitrije (Albanska pravoslavna crkva), Arhiepiskop košicki Georgije (Pravoslavna crkva čeških zemalja i Slovačke).

Radosti ovog sabranja doprinosi i učešće više arhijereja naše Crkve: Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski Jovan, Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, Episkop sremski Vasilije, Episkop banatski Nikanor, Episkop budimski Lukijan, Episkop britansko-skandinavski Dositej, Episkop žički Justin, Episkop šumadijski Jovan, Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, Episkop mileševski Atanasije, Episkop diseldorfski i njemački Grigorije, Episkop pološko-kumanovski Joakim, Episkop bregalnički Marko, Episkop raško-prizrenski Teodosije, Episkop kruševački David, Episkop slavonski Jovan, Episkop austrijsko-švajcarski Andrej, Episkop bihaćko-petrovački Sergije, Episkop niški Arsenije, Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, Episkop valjevski Isihije, Episkop dioklijski izabrani budimljansko-nikšićki Metodije, Episkop moravički Antonije, Episkop remezijanski Stefan, Episkop toplički Jerotej, Episkop umirovljeni kanadski Georgije, Episkop izabrani marčanski arhim. Sava ( Bundalo), Episkop izabrani hvostanski arhim. Justin (Jeremić), arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar, sa mnogobrojnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom.

Među brojnim uvaženim gostima na svečanom dočeku Patrijrha srpskog su prof. dr Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore, sa ministrima Milojkom Spajićem, Jakovom Milatovićem, Mladenom Bojanićem, Ratkom Mitrovićem, Aleksandrom Stijovićem, Njihova kraljevska visočanstva princ Filip i princeza Danica Karađorđeveić, Njihova kraljevska visočanstva princ David Bagration Muhranbatoni od Gruzije i princeza Irina, predstavnici političkog i javnog života.

Zbog epidemioloških mjera, koje propisuje Ministarstvo zdravlja, večernja služba i kompletna svečanost održava se na bini ispred Sabornog hrama.

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je doputovao je u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori povodom ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva izabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija. Centralni događaj posjete biće Sveta arhijerejska liturgija sa ustoličenjem koju će Patrijarh sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih crkava služiti sjutra u Cetinjskom manastiru.

 Vesna Dević

Galerija 1:

Foto: Boris Musić

Galerija 2:

Foto: Rade Dulović

 

Doček Njegove svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, 4. septembra 2021. ljeta Gospodnjeg kroz objektiv: Radoja Radže Živkovića, Dragana Nikolića, Igora Šljivančanina, Dušana Tomića, Lazara Brajovića, Miloša Bulatovića, Borisa Musića. Dron: Vladimir Pavićević