Montenegrian Police

Policija i ove godina zabranila Preobraženjsko bogosluženje na Ivanovim Koritima

Ime: 19. 08. 2019 ivanova korita; Opis: Policija i ove godina zabranila Preobraženjsko bogosluženje na Ivanovim Koritima Tip: audio/mpeg

I ove godine Uprava policije Crne Gore je zabranila sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske i vjernom narodu da na praznik Preobraženja Gospodnjeg u crkvi posvećenoj ovom prazniku na Ivanovim koritima služe Svetu liturgiju povodom hramovne slave te svetinje.

Jake policijske snage (više od 15 policajaca i interventna vozila) koje su bile raspoređene oko Crkve Preobraženja na Ivanovim koritima onemogućile su sveštenstvu Mitropolije crnogorsko- primorske (protojereju-stavroforu Gojku Peroviću, protojereju-stavroforu Obrenu Jovanoviću i  đakonu Dušanu Bigoviću, kao i Rajku Radusinoviću, predsjedniku Crkvene opštine Cetinje) da uđe u ovaj sveti hram podno Lovćena.

Policija je postupala po rješenju Ministarstva unutrašnjih poslova koje je zabranilo održavanje Svete službe Božije iako je Mitropolija crnogorsko-primorska uredno prijavila njeno održavanje i pravni tim Mitropolije na ovo rješenje uložilo žalbu Upravnom sudu, na koju nije dobijen odgovor.

Iz Mitropolije je saopšteno da je nezapamćeno da se danas u savremenoj Crnoj Gori zabranjuju bogosluženja i to u hramu koji je svojina Mitropolije crnogorsko-primorske. Ovakvo postupanje i zabrane Svetih službi Božijih nijesu karakteristika savremenih društava, smatraju u Mitropoliji.

Na Preobraženje vjekovima se služila Sveta služba Božija u ovom svetom hramu na Ivanovim koritima, te višegodišnje zabrane molitvenog sabiranja predstavljaju nezakonito postupanje i poigravanje sa najdubljim osjećanjima pravoslavnih vjernika. Ali, u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj se nadaju da će ipak preovladati razum i da će dogodine moći da se praznik Preobraženja Gospodnjeg liturgijski proslavi i na Ivanovim koritima kako dolikuje i kako je to bilo vijekovima.

Uprava policije već godinama nezakonitim rješenjima zabranjuje bogosluženje u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima.

Vesna Dević