Obelezavanje Oluje 2020 Manastir Ostrog

Помен жртвама “Олује” служен у манастиру Острог

Српски национални савјет Црне Горе, уз благослов Његовог високопреосвештенства Mитрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, поводом двадесет и пет година од злочиначке акције „Олуја“, организовао је помен за више хиљада невино страдалих жртава са подручја Северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније.

Помен је, уз поштовање свих прописаних мјера Националног координационог тијела, одржан у Горњем манастиру Острог, а поред организатора, присуствовао му је и амдасардор Србије у Црној Гори др Владимир Божовић, као и један број Срба из Крајине који су се 1995. године доселили у Црну Гору.

Помен пострадалим Србима из Крајине служио је јеромонах Владимир Палибрк, који је казао да је прогонство ради Христа Бога трпио и Свети Василије, али га је Бог наградио због његовог трпљења.

„Узнијели смо наше молитве преко Светог Василија за оне који су невино пострадали у Крајини. Они се сада налазе у Царству небеском, радују се и моле се за нас, видећи нас сабране око имена Божијег и ове светиње. Од Бога и од хришћанства смо научили да не будемо злотвори, да не прогањамо људе, да не гонимо ближње. А нама, хришћанима, сваки човјек је ближњи, казао је јеромонах Палибрк.

Предсједник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић је рекао да је ова организација због новонастале ситуације у региону, и немогућности да заједно са својим сународницима обиљежи овај датум, одлучила да организује помен у манастиру Острог и на тај начин се сјети свих страдалих Срба из Крајине.

„Можда нас је и сам Свети Василије Острошки позвао да овдје поменемо све мученике који су страдали потпуно невини, да овдје обиљежимо тај датум који је за све нас био веома непријатан. Ми тај злочин памтимо и вјерујемо да ће ово сабрање постати традиционално, да ћемо се овдје окупљати да увијек поменемо и сјетимо се ових мученика. Овдје смо да кажемо да је Црна Гора била српска држава и да је још увијек и држава српског народа. За нас Срби, ма гдје живјели на земаљском шару, никада неће бити странци, и то треба да знају сви, и они који воде Црну Гору и они који воде српски народ“, казао је Вуксановић.

Његова екселенција амбасадор Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је истакао да је на помен дошао како би изразио своју молитву за сву невино побијену дјецу и нејач у злочиначкој акцији Олуја.

„Српски народ је Христов народ, народ светосавски, који је увијек био на путу љубави све од светога косовскога мученика цара Лазара. Ми ћемо се као хришћански народ, сабран у овој светињи, увијек сјећати мученичког страдања Срба из Крајине, и увијек позивати на праштање, али истовремено не смијемо и не можемо да заборавимо“, казао је амбасадор Божовић.

Извор: Портал Српске новине ЦГ