Posjeta Episkopa srednje-zapadno američkog i novogračaničkog g. Longina Mitropoliji crnogorsko-primorskoj

Posjeta Episkopa srednje-zapadno američkog i novogračaničkog g. Longina Mitropoliji crnogorsko-primorskoj

Ovih dana gost naše Mitropolije crnogorsko-primorske je Episkop srednje-zapadno američki i novogračanički gospodin Longin.

On je prethodnog dana, u četvrtak 31. avgusta noćio u manastiru Ostrog, gdje je danas, u petak, 1. septembra 2017. godine, u ranim jutarnjim časovima molitveno prisustvovao Svetoj Liturgiji, koja se služila u gornjem manastiru.

U nastavku dana u pratnji Visokopreosvećenog Mitropolita Amfilohija posjetio je selo Kornet u Lješanskoj nahiji, kao i rodnu kuću novoprosijavšeg lješansko-libertvilskog i sveamerikanskog Svetog Mardarija Uskokovića.

Naime, na mjestu rodne kuće Svetog Mardarija obnoviće se manastir Svetog Preobraženja Gospodnjeg, a ovo mjesto je inače i drevno sjedište Mitropolije u kojoj je stolovao prvi Mardarije kornetski – takođe Uskoković.

U pratnji Visokopreosvećenog Episkopa Longina nalazi se takođe i grupa vjernog naroda iz Sjedinjenih Država i iz Kanade, među kojima je i Milan Lešić dobitnik tri ordena naše Svete Crkve.
Za ljubav prema Majci Crkvi dobio je orden Svetog Mardarija, orden Svetog Kralja Milutina i orden Svetog Save drugog stepena.

Po blagoslovu Visokopreosvećenog Mitropolita gospodina Amfilohija, na ovaj datum – 1. septembra služiće se svake godine Sveta Liturgija na mjestu kuće Svetog Mardarija, gdje će se i obnoviti manastir Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Po povratku iz sela Kornet, Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije i Episkop Longin su sa vjernicima iz Sjedinjenih Država i Kanade posjetili i Hram Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

U okviru posjete Sabornom hramu u Podgorici, održan je i sastanak između Mitropolita Amfilohija, Episkopa Longina i bratstva Uskokovića na kome je donijeta odluka o obnovi drevnog manastira Preobraženja Gospodnjeg i o izgradnji hrama posvećenog Svetom Mardariju Kornetsko-lješanskom libertvilskom i sveamerikanskom.

Pored toga, na ovom sastanku su uz Mitropolita Amfilohija i Episkopa Longina prisustvovala i dva namjesnika protoprezvitera-stavrofora : podgoričko-danilovgradski i podgoričko-kolašinski Dragan Mitrović i Velibor Džomić, kao i nadležni paroh lješanski, sveštenik Slobodan Petrović.

Ovom prilikom, pomenutom sastanku su prisustvovali i brojni prijatelji Crkve koji su već prvoga dana izrazili želju da učestvuju u obnovi i u izgradnji ove drevne svetinje, a sve to na ponos Korneta, Lješanske nahije, Crne Gore i čitavog Pravoslavlja.

Upravo je Milan Lešić, veliki dobrotvor naše crkve i nosilac velikih odlikovanja, dao jedan od prvih priloga za obnovu manastira Svetoga Preobraženja i za izgradnju crkve Svetoga Mardarija lješanskog i libertvilskog.

Boris Musić

Foto : Boris Musić