Bogorodica Pećka

Povijest o Pećkoj Krasnici-Ikoni Majke Božije Pećke priča nam Pećanka Radmila Šugović

Ime: 07. 06. 2019 O ikoni Pecke Krasnice Radmila Sugovic; Opis: Povijest o Pećkoj Krasnici- Ikoni Majke Božije Pećke Tip: audio/mpeg

Raduj se zaštitnice i spasiteljko roda srpskoga, krstonosnoga!

U Crkvi Bogorodice Odigitrije manastira Pećka Patrijaršija u bogato ukrašenom tronu stoluje čudotvorna ikona Bogorodice Pećke kojoj vjerni narod na poklonjenje dolazi već osam vijekova.

Viber Image 2019 06 05 18 02 15Krasnica Pećka, kako je narod iz milošte zove, jedna je od najvećih srpskih svetinja koju je naš Sveti Sava dobio na dar prilikom hirotonije u prvog srpskog Arhiepiskopa.

Lik Bogorodice Pećke živopisao je apostol i jevanđelist Luka u Getsimaniji kraj groba Presvete Bogorodice, 48. godine.

Povodom praznika Ikone Pećke Krasnice, koji slavimo dan po prazniku Vaznesenja Gospodnjeg- Spasovdanu, o ovoj Svetinji, šta ona znači za naš srpski i uopšte pravoslavni narod, o čudima koja pamte stari Pećanci na molitve Bogorodici Pećkoj razgovarali smo sa nekadašnjom predsjednicom Kola srpskih sestra iz Peći Radmilom Šugović u čijem stanu mirotoči kopija ove Svete Ikone, osveštana na čudotvornoj ikoni Pećke krasnice.

Viber Image 2019 06 05 18 02 05Ikona Majke Božje je učinila mnoga čuda u gradu Peći i uopšte u narodu: sačuvala ga od kolere, bila mu uteha u vekovima robovanja, radost u žalosti, lekar u bolesti, prijatelj u nevolji, ohrabrenje u stradanju i na samrti. Srbi su je oduvek bezgranično voleli, Turci se odnosili prema njoj korektno i sa poštovanjem, a i Albanci su prema ikoni gajili strahopoštovanje.

S vremena na vrijeme ikona je nošena po srpskim krajevima, gdje je posjećivala domove vernika, u njima konačila i pred njom su čitane danonoćne molitve. Pre sedamdeset godina bila je i u Beogradu, neobično svečano dočekana, o čemu je pisala sva tadašnja štampa. Kasnije je posetila i Zemun. Ovoj ikoni je posvećen poseban Akatist, delo mitropolita Mihaila iz 1894. godine. U njemu je i pripjev: Raduj se zaštitnice i spasiteljko roda srpskoga, krstonosnoga! U Peći je u prošlosti na praznik ikone Bogorodice Pećke čudotvorna ikona nošena u litiji kroz grad, od kuće do kuće srpskih domaćina koji su je svečano dočekivali.

Ikona koja mirotoči u domu Radmile Šugović u Beogradu.