Поздравно слово Митрополита Јоаникија

Поздравно слово Митрополита Јоаникија на отварању манифестације “Дани Митрополита Амфилохија”

Име: 28.10.2021 besjeda-Mitropolit Joanikije-bogoslovsko vece; Опис: Поздравно слово Митрополита Јоаникија на отварању манифестације “Дани Митрополита Амфилохија” Тип: audio/mpeg

Поздравно слово Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија на отварању манифестације “Дани Митрополита Амфилохија” – Богословско вече, 27. октобар 2021. године, Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици 

Ми овдје сабрани, а и много шире, и у Црној Гори и ван Црне Горе, измјерили смо дане и године које можемо назвати данима и годинама Митрополита Амфилохија, неких тридесет година. Он је обиљежио ово протекло вријеме и његово дјело је свима видљиво, сигурно не баш у цјелини. Такве личности као што је Митрополит Амфилохије имају ту судбину да га савременици, поред све њихове монументалности и видљивости, не могу нити видјети нити схватити у потпуности. Протоком времена, поједине ријечи великих људи, а нарочито послије њиховог упокојења, добијају посебан значај, и покољења откривају значај и њихових дјела и њихових ријечи и завјештања.

Такав таленат, такав дар може само Господ, Својим промислом и Својом љубављу, да дарује народу, као што је Господ, несумњиво, даровао Митрополита Амфилохија Црној Гори, да је обнови, да је врати Његошу, Светом Сави, Светом Петру Цетињском, да је врати оним вриједностима које је она кроз сву своју историју његовала, за које је живјела и с којима се она успорављала и постала позната. Ми ћемо, поводом годишњице од упокојења блаженопочившега Митрополита Амфилохија, започети ове његове дане, који ће се завршити, за ову годину, тек 5. новембра, када ћемо у манастиру Стањевићи промовисати пројекат његове библиотеке и истраживачко-научног центра који ће бити везан за манастир Стањевићи, јер је он и завјештао своју библиотеку томе новообновљеном манастиру, који се обновио његовим благословом.

Оно што смо имали на почетку у виду, наш блаженопочивши Митрополит се показао као велика личност, као велики дух у више праваца и у више дјелатности. Прије свега као теолог, као пастир, као мудрац, као књижевник и наравно, могли бисмо набрајати много тога, као градитељ, свакако, као обновитељ. Али смо се за ову прилику, углавном, усмјерили на то да се каже по која ријеч, а о томе ће се говорити убудуће, о њему као теологу, као философу, а пошто је био човјек изузетних дарова и божанског надахнућа и стваралац у правом у смислу ријечи, о њему ће имати шта и наши књижевници да кажу, с којима је такође био близак. Наравно, немамо амбицију да исцрпимо све оно што се о њему може рећи, јер смо увјерени да ће се о њему говорити како пролази вријеме, као што се говорило и о његовим претходницима, Светом Петру Цетињском и о владици Раду.

А није ни случајно, то смо више пута и чули од многих, што се он упокојио уочи Светога Петра Цетињскога, што се он, дакле, уочи упокојења Светога Петра Цетињског упокојио, а онда и Његош. Дакле, три дана помена, један за другим, посвећена великим јерарсима, митрополитима Црне Горе, у које се убрајао у наше дане и Митрополит Амфилохије, заједно са Светим Петром Цетињским и заједно са Светим Петром II Ловћенским Тајновицем. И једним и другим се бавио најозбиљније, а посебно Његошем посљедње деценије свога живота.

Желим пуни успјех ове културне манифестације веома значајне и духовне и културне манифестације, која ће, као што већ имамо назнаке, бити један заиста велики културни догађај, али надам се да ће се она наставити и наредних година. Како ћемо стално доживљавати присуство нашег блаженопочившег Митрополита, који јесте са нама својим тијелом, али и својим духом, и ове вечери ће бити, мени се чини, само тумачење тог осјећаја и израз тог доживљаја.

Свима наздравље и са Божијим благословом нека почну ове вечери нашег блаженопочившега Митрополита Амфилохија. Хвала учесницима и свима који прате!