8

Позив да се укључимо и помогнемо акцију на поправци пута према манастиру Сомина

Име: 04.08.2020 RAZGOVOR SA MATI SINKLITIKOJOM; Опис: Позив да се укључимо и помогнемо акцију на поправци пута према манастиру Сомина Тип: audio/mpeg

Ових дана, започела је акција поправке пута ка манастиру Преображења Господњег на планини Сомини. Макадамски пут који води ка овој светињи, у дужини од око 10-ак километара, пропао је у потпуности и, по ријечима сестринства, скоро да је немогуће доћи до манастира малим аутом.

Акцији се, првог дана, одазвала група вјерног народа из Бањана, Рудина и Голије, који, у веома тешким условима, без струје и воде, ручно поправљају веома оштећен пут. Након празника Светог Илије, радови су настављени, па сестринство манастира Сомина благодари онима који су учествовали у акцији и позивају све људе добре воље да им помогну било набавком материјала потребног за поправку пута, уступањем машина које су неопходне за разбијање камених греда или цистијернама са водом, како би рад ишао лакше и да би се људи могли освјежити на високим температурама.

О акцији на поправци пута ка манастиру Сомина, који се налази на истоименој планини, око 1600 метара надморске висине, која плијени својом љепотом, али и суровим условима, нарочито током зимских мјесеци, разговарали смо са сестром Синклитикијом, монахињом ове наше светиње, која ће на Преображење Господње прославити своју манастирску славу.

Са монахињом Синклитикијом разговарала је Сенка Чоловић Шумић.