Manastir Djurdjevi Stupovi

Manastir Đurđevi Stupovi u Beranama

Praznično bdenije u navečerje Đurđevdana u manastiru Đurđevi Stupovi

Ime: 05.05.2019. BDENIJE DJURDJEVI STUPOVI; Opis: Praznično bdenije u navečerje Đurđevdana u manastiru Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

U navečerje praznika Svetog velikomučenika Georgija, hramovne slave katedralnog manastira Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevih Stupova, u nedjelju 5. maja 2019, služeno je praznično bdenije.

Prazničnim bdenijem sa petohljebnicom načalstvovao je Arhiepiskop berlinski i sve Njemačke Ruske zagranične Crkve G. Marko, koji je, povodom  hramovne slave drevne nemanjićke zadužbine, manastira Đurđevi Stupovi, gost Eparhije budimljansko-nikšićke.

Molitveno je učestvovao nadležni Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, koji je, na kraju bogosluženja, pozdravio Vladiku Marka. Preosvećeni Episkop je kazao da u sveopštoj, vaseljenskoj radosti Vaskrsenja Hristovog, u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i njenom katedralnom manastiru, proslavljamo veliki praznik i slavu manastira – Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija, a u toj višestrukoj radosti imamo još jednu radost, jer nam je došao u goste naš dragi prijatelj, naš vjerni brat u Hristu, Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop berlinski i cijele Njemačke Ruske zagranične pravoslavne Crkve.

Na pozivu da dođe u Eparhiju budimljansko-nikšićku i da zajedno služe u manastiru Đurđevi Stupovi, nadležnom Episkopu, Vladici budimljansko-nikšićkom Joanikiju zahvalio je Arhiepiskop berlinski i sve Njemačke RZC Marko.

Svečanim prazničnim bdenijem počele su tradicionalne Đurđevdanske svečanosti, koje organizuju Eparhija budimljansko-nikšićka i manastir Đurđevi Stupovi.