Arhijerejska Liturgija Na Blagovijesti U Poljima

Praznik Blagovijesti proslavljen u Poljima kod Mojkovca

Ime: 08.04.2019 Vladika Joanikije Mojkovac; Opis: Praznik Blagovijesti proslavljen u Poljima kod Mojkovca Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na Blagovijesti, u nedjelju 7. aprila 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu posvećenom ovom velikom i divnom prazniku u Poljima kod Mojkovca.

Preosvećenom vladici je sasluživalo sveštenstvo i monaštvo Eparhije uz molitveno učešće brojnog vjernog naroda.

U liturgijskoj besjedi, kojom se obratio sabranim vjernicima, Episkop budimljansko-nikšićki je rekao da u ovaj sveti dan treba da otvorimo svoje uši i misli da pripremimo, srca da prigotovimo da bismo čuli nebesku poruku koju je donio Sveti Arhanđel Gavrilo Presvetoj Djevi Bogorodici u Nazaretu, prije više od dvije hiljade godina.

„Hrišćani kroz sva vremena osluškuju tu riječ, koja ima vječno dejstvo i značenje, koja donosi nama blagu i radosnu vijest, ne od ljudi, ne od zemlje, nego od Boga i sa Neba. Sveti Arhanđel Gavrilo, izvršavajući zapovjest Božju, poslan je Presvetoj Djevi Bogorodici, mladoj djevojci da joj javi nebesku vijest da će Ona postati majkom Spasitelja svijeta. „Raduj se blagodatna, Gospod je s tobom. Blagoslovena si ti među ženama, i blagosloven je plod utrobe tvoje“, bile su prve riječi Svetog Aranđela Gavrila, koje počinju sa ovim Raduj se!

„Treba i mi da se radujemo, jer je ta vijest upućena svima nama. Rečeno je Blagoslovena si ti među ženama, a to znači da su blagoslovene sve majke, svi domovi, sve porodice koje čuju tu blagu vijest“, rekao je, između ostalog, u svojoj besjedi Vladika Joanikije.

Osveštan je i prelomljen slavski kolač, a domaćin slavlja Dušan Dunđerović dio krsnog kolača predao je Mladenu Konataru, koji će biti domaćin hramovne slave iduće godine.

Zajedničarenje u ime Božje, a u slavu današnjeg velikog praznika – slave drevnog hrama u Poljima mojkovačkim, nastavljeno je uz trpezu bratske ljubavi.