Praznik Patrijarha Pavla proslavljen u Petrovgradu

Praznik Patrijarha Pavla proslavljen u Petrovgradu

Povodom praznika blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla, i osme godišnjice njegovog upokojenja, 15. novembra 2017. godine, služena je Sveta liturgija i otpjevani su tropar i kondak u njegovu čast u Petrovgradu.

Liturgiju u hramu Svetog Prepodobnog Serafima Virickog na Gostinskom dvoru u Petrovgradu služili su nastojatelj hrama protojerej Artemije Naumov, protojerej Vladislav Romanovič i jerođakon Vladimir Palibrk.

Za pjevnicom je pojao hor crkve sa srpskim i ruskim studentima petrovgradske duhovne akademije, koji su otpjevali i novonapisani tropar i kondak Patrijarhu srpskom Pavlu.

Posle pričešća osveštan je i prerezan slavski kolač u čast Patrijarha Pavla. Potom se sabranima riječima besjede obratio starešina hrama protojerej Artemije Naumov, koji je govorio o svetoj ličnosti srpskog patrijarha.

On je istakao i veliko poštovanje ruskog naroda prema Patrijarhu Pavlu, čija se slava sve više širi.

“Prvi primjer u našim životima je Gospod Isus Hristos, zatim Sveti Apostoli i njihovi učenici i Sveti Oci. Među njima je i Sveti patrijarh Pavle srpski ali i svepravoslavni. Zato što je propovijedao Hrista, ne samo riječju nego i svojim životom”, istakao je u svojoj besjedi o. Artemije. Pored brojnih vrlina u vrlinoslovu biografije patrijarha Pavla, o. Artemije je istakao i vrlinu ljubavi koja je krasila ličnost ovog jerarha. Posebno je naglasio njegovu vrlinu prema neprijateljima: “Podražavajući primjer svetog patrijarha mi treba da stremimo da zadobijemo ljubav prema Bogu, svojim bližnjima, ali i prema svojim neprijateljima i to je najveća stepenica ljubavi. Patrijarh Pavle je sigurno imao i svoje lične neprijatelje, imao je i neprijatelje svog naroda i svoje države, ali ga je krasila nemala ljubav i prema njima. On se molio za neprijatelje svog naroda, svoje države i svoje lične, i time pokazao divan jevanđelski primjer koji je propovjedao i zapivijedio sam Gospod Hristos. Ako budemo slijedili i podražavali patrijarhov sveti primjer i način života, mi i pored svete liturgije možemo već ovde i sada predokušati Carstvo Božije na zemlji”, istakao je o. Artemije. On je svim okupljenim čestitao dan patrijarha srpskog Pavla.

Posle liturgijskog sabranja u crkvenoj sali organizovana je projekcija dokumentarnog filma o patrijarhu Pavlu na ruskom jeziku. Film pod nazivom “Svetitelj našeg vremena” režirao je poznati ruski režiser, prijatelj srpskog naroda Aleksandar Lisov.

Koliko je prisutne dotakla ličnost patrijarha Pavla pokazale su i suze na njihovim licima i tokom projekcije filma i za vrijeme nekoliko srpskih pjesama sa Kosova i Metohije koje su otpjevali srpski studenti.

Sve prisutne Ruse i Srbe za trpezom ljubavi pozdravio je jerođakon Vladimir Palibrk, koji je zablagodario na prvom mjestu braći sveštenicima a pogotovu o. Artemiju, domaćinu i starešini hrama, koji uvijek sa ljubavlju podržava sve projekte srpskog naroda i srpske crkve i koji na pravi način svjedoči svete riječi da smo svi jedno u Hristu Isusu. O. Vladimir je kazao da srpski narod zna da cijeni tu žrtvu i da je duboko blagodaran.

Tropar blaženopočivšem Patrijarhu srpskom Pavlu otpjevan je i u toku Svete liturgije i u Svetotrojičnoj Aleksandro-nevskoj lavri.

Tropar su pojali o. Aleksandar i jerođakon Danil Pronin, Artёm Belov i Valeriя Belova.

Tropar i kondak blaženopočivšem Patrijarhu Pavlu napisao je g. Nedeljko Tomić, svršeni učenik Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i student Bogoslovskog Fakulteta SPC Univerziteta u Beogradu.

Slava velikog jerarha Crkve, blaženopočivšeg Patrijarha Pavla srpskog, širi se na radost i na duhovno ukrepljenje mnogih hrišćana širom svijeta, i njegov sveti primjer pokazuje nam da je živ Bog naš i da treba da se ugledamo na njegov sveti primjer života.

Aleksandar Vujović.