Svestenomucenik Haralampije

Празник Свештеномученика Харалампија прослављен у Никољцу у Бијелом Пољу

Име: 23.02.2021 Sveti Haralampije Bijelo Polje; Опис: Празник Свештеномученика Харалампија прослављен у Никољцу у Бијелом Пољу Тип: audio/mpeg

У Цркви Светог Николаја Мирликијског у Никољцу у Бијелом Пољу јуче, 23. фебруара, прослављен је празник Свештеномученика Харалампија, угодника Божјег из другог вијека. Литургију је служио протојереј-ставрофор Мираш Богавац уз саслужење свештенства бјелопољског намјесништва.

У наставку Литургије освећена је вода са моштима Светитеља Харалампија, која се потом дијели вјерницима.

Обраћајући се окупљеним вјерницима јеромонах Николај Стаматовић, игуман манастира Златеш, подсјетио је вјернике на житије Свештеномученика Харалампија, чији се дио моштију налази у овој светој обитељи.

„Окупили смо се и  због божанског призива који смо имали овдје у виду највеће молитве на земљи, а то је Света литургија, у току које се спаја небо са земљом и гдје сви осјећамо присуство, благослов и благодат Духа Светога, који почива у својој Цркви. Зато треба увијек да благодаримо Богу на свему и за све. А диван је Бог у свему створеном, у свему што нам даје, а најдивнији и најљепши у Светима својим. У оним Светим људима који су живјели на земљи, који су се трудили да добро, побожно и честито живе, да иду Христовим и Божјим путем, и да испуне заповијести које је Бог ставио испред свих нас. Тако, поучени животом Светом Харалампија и оним дивним његовим путем, који нам је утрасирао он, али и сви Божји светитељи, нама је много лакше да ходимо за Богом, зато што имамо на кога да се угледамо, од кога да научимо и зато што нам је све Господ дао. Нама је Господ оставио слободну вољу да бирамо како ћемо живјети, али исто тако нас је научио заједници и сабрању. Научио нас је да сви који долазимо у Цркву осјетимо колико је лијепо када смо сабрани, у овој духовној заједници овдје на земљи, колика је благодат, и колико се много љепше и сугурније осјећамо. За све нас ово је једна сигурна духовна кућа, апотека духовнога блага и све оно што нам је потребно за спасење душе налазимо управо овдје у Цркви Божјој, на Светој литургији и у узвишеној молитви“, бесједио је о. Николај.

А да би смо били православни хришћани, додао је о. Николај,  Господ од нас нешто очекује и тражи.

„Тражи да мијењамо себе и тражи да се одрекнемо старих навика и грешака, да се промијенимо, да мислимо и живимо боље, да се ми који идемо у цркву трудимо да будемо заиста православни хришћани – господа хришћанска. Да свима другима будемо свјетлост свијету, мисионари и они Христови ученици који ће заиста да буду огледало свакоме. Зато је велика одговорност на нама, али и на нашој савјести, да када долазимо у цркву, у нама не смије да буде никакве резерве, у смислу доћи ћу у цркву јер се тако ваља,.. .  био сам и код овога и код онога па ћу на крају у цркву, него треба да имамо отворено срце и безусловну љубав према Богу. Тада ће Господ дотаћи наше срце, препознати нас, и дати нам свима блага на земљи, која осјећамо сви ми који идемо у Цркву Божију.

Нека би благослов био са свима вама, и са вашим породицама да се у здрављу и љубави сретамо у храмовима  Божјим, зато што ми православни хришћани живимо од недјеље до недјеље и од празника до празника. То је смисао нашега живота и оно чему тежимо. Морамо да се трудимо да оно наше ја, које сви имамо за које се сви боримо, онај наш его, да буде мало ја, а оно велико Ја да је Господ, да оставимо своје знање, своја размишљања. У много случајева ми смо ти који компликујемо своје животе, мислимо да много знамо, кажемо урадићу ја како сам наумио па нека други прича шта год хоће. То нас много пута доводи у такву ситуацију да падамо, гријешимо, али битно је да смо свјесни својих сагрешења. Онда смо на добром путу и онда ће нам Господ помоћи да исправимо недостатке које сви имамо, и да се кроз Литургију и кроз молитву трудимо да мијењамо себе, да сваки пут кад се сретнемо будемо све бољи и бољи. И да се увјек у радости срећемо и у радости Божјој да живимо. Нека вас Господ благослови и Свештеномученик Харалампије, вас и ваше породице у све дане вашега живота, амин, Боже дај“, бесједио је о. Николај.

Вјерницима је празник Светог Харалампија честитао и свештеник при овом храму Милосав Јовановић. Он се захвалио оцу Николају, честитајући му и рођендан, као и Kолу српсих сестара на челу са Ранком Дамјановић, које су припремиле трпезу љубави.

Претходног дана у истом у храму у 16 часова служена је Велика вечерња са петохљебницом.