Отац Јован Призрен

Празник Светог Николе литургијски прослављен у Призрену

Име: 19. 12.2020 Otac Jovan Prizren; Опис: Празник Светог Николе литургијски прослављен у Призрену Тип: audio/mpeg

 У малој цркви Св Ђорђа литургију је служио парох призренски о. Јован Радић док су за пјевницом су били тац Ђорђе Стефановић и мати Злата. Четири призренске породице су принијеле славске колаче поводом крсне славе. Међу њима и Милица Ђорђевић са својом мајком Евицом и деда Адамом, Славица која брине о цркви Св Николе у Призрену, брачни пар Гаџић и Влада са мајком Белком.

После освећења славских колача отац Јован је произнио кратко празнично слово у којем је честитао славу окупљенима, и најавио почетак обнове цркве Св Николе тзв.Рајкове цркве у чијој се порти налази школа Младен Угаревић у Призрену. Казао је да је владика Теодосије благословио да се обнова започне и званично је од данас почело прикупљање средстава да се црква обнови.

О. Јован је позвао све који могу да се укључе у обнову својим молитвама и прилозима ко колико може јер је Господ примио и удовичину лепоту коју је од срца принела.

О. Јован је у пратњи неколико парохијана по окончању литургије обишао и цркву Св. Николе преко пута цркве Св Ђорђа и окадио светињу уз певање тропара, а потом су заједно отишли и до цркве Св. Николе Рајкове, чија обнова предстоји. Пошто у порти како рекосмо школа Младен Угаревић, у коју данас наставу похађају албанска деца и којој су променили назив, и улазна капија је била затворена, о. Јован је отпевао тропар крај олтара цркве и окадио светињу и присутне уз молитву да се следећи Св Никола прослави у обновљеној светињи.

Казао је да када би кренуо по Парохији призренској да обилази храмове који су посвећени Св. Николи био би му потребан цео дан јер су цркве овоме Светитељу подигнуте и хвала Богу живе у селима Драјчићи, Мушниково, Средска, Богошевце…

Оливера Радић