Ostrog Slava

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog molitveno proslavljen u Ostroškoj Svetinji

Ime: 12. 05. 2019 Mitropolit liturgija Ostrog; Opis: Praznik Svetog Vasilija Ostroškog molitveno proslavljen u Ostroškoj Svetinji Tip: audio/mpeg

Praznik Svetog oca našeg Vasilija Ostroškog čudotvorca svečano je i molitveno proslavljen danas u Ostroškoj Svetinji Gornjeg manastira Ostrog, koji čuva mošti Ostroškog Čudotvorca, koga danas proslavljamo.

Svetu Arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopresveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije uz sasluženje Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita ternopoljskog i kremeneckog g. Sergija iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata i preosvećene gospode Episkopa istočnoameričkog Irineja, budimljansko-nikšićkog Joanikija, pakračko-slavonskog Jovana, bihaćko-petrovačkog Sergija i molitveno učešće ogromnog broja sabranih vjernika koji su se sabrali iz svih krajeva svijeta da se poklone Ostroškom čudotvorcu upravo na njegov praznik.

Davno je Sveti prorok rekao da je nerodna pustinja rodnija od one koja rađa. Evo živoga svjedočanstva. Sveti Vasilije Ostroški nije imamo svoje tjelesne djece ali vidite kako ova pustinja njegova i on kao pustinjak rađa ovoliku djecu, koja su danas sabrana iz svih krajeva, ne samo naše zemlje i našeg naroda, već iz cijelog svijeta. Niko nije rodio i rađa i danas više djece nego Sveti Vasilije Ostroški“- rekao je na početku besjede kojom se sabranima obratio nakon rezanja slavskog kolača u slavu i čast Svetog Vasilija Ostroškog Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije.

Galerija fotografija-link