Zivojin Rakocevic

Живојин Ракочевић

Предата кандидатура Живојина Ракочевића за председника Удружења новинара Србије

Име: 14.04.2021 Kolrge o kandidaturi Zivojina Rakocevica za UNS; Опис: Предата кандидатура Живојина Ракочевића за председника Удружења новинара Србије Тип: audio/mpeg

Овим поводом за Радио ,,Светигору“ говорили новинари Јелена Петковић, Слободан Ћирић и Слободан Радичевић

 

Новинар и члан Управе Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић биће кандидат за председника УНС-а након што га је предложило више од 50 новинара, у складу са процедуром предвиђеном за изборну скупштину заказану за 29. мај у Београду, потврдила је за Радио “Светигору“ новинар и члан управе овог удружења Јелена Петковић аутор многобројних истраживања од којих је једно и истраживање о отетим и несталим новинарима на Косову и Метохији.

Јеленa Петковић

Образложена кандидатура са својеручним потписима новинара, чланова УНС-а, који су предложили Ракочевића данас је предата секретријату УНС-а.

“Имала сам част да предам кандидатуру након што је Живојина предложило више од педесет новинара. Сви потписници су изразили велико задовољство што има шансу да подрже једног таквог кандидата. Његов избор донио би велики квалитет Удружењу јер је ријеч о једној изузетној особи и новинару. Живојин је емпатичан, има разумијевања и спреман је да сваког саслуша и да увијек разумно и рационално донесе сваку одлуку. Мислим да свако жели таквог предсједника Удружења новинара“-каже Јелена Петковић.

Слободан Ћирић, вишедеценијски новинар ваљевског листа ,,Напред“ активиста Удружења новинара Србије, каже да би Ракочевић био одличан предсједник јер умије да цијени професију и да се бори за интересе новинара.

Слободан Ћирић

“Осим што је врхунски професионалац, Живојин Ракочевић је на првом мјесту добар и поштен човјек који увијек говори оно што мисли. Удружење новинара Србије би, његовим избором на чело организације, добило човјека који би заиста умио да заступа професионалне интересе новинара Србије, да се за њих здушно бори утолико прије што он иначе тежак новинарски поса, обавља на Косову и Метохији гдје је тешко и живјети. Ракочевић је на Косову изложен сталним, свакодневним притисцима и опасностима много већим него што се ми, његове колеге у другим крајевима Србије и другим земљама около сусрећемо. Живојин свој посао обавља крајње поштено и одговорно и мислим да ће то поштење и одговорност пренијети на Организацију и свакако допринијети да она боље функционише“- каже Слободан Ћирић.

Ћирић који је био један од вођа најдужег штрајка у новијој историји српског новинарства због наметања одлука редакцији листа ,,Напред“ подсјетио је наше слушаоце и на ову деветомјесечну борбу овог листа за правду.

Слободан Радичевић уредник канала М Параћин и дугогодишњи уредник РТВ Крушевац, препознатљив новинарски лик и глас у расинском округу, однедавно и члан Радне групе за безбједност новинара каже да је Живојин Ракочевић примјер какав новинар у Србији треба да изгледа.

Слободан Радичевић

,,Живојин је примјер како новинар треба да се понаша, каква знања да има, какве ставове да заузима. У овом времену огромног посрнућа и лоших примјера било би добро да пошаљемо поруку да Живојин Ракочевић треба да буде узор многима“- казао је Слободан Радичевић.

Живојин Ракочевић више од деценије пише за „Политику“, члан је Управе УНС-а, а потпредседник најстаријег српског новинарског удружења био је од 2009. до 2013. године.

Ракочевић је јединствен новинар у српском медијском простору. Борбен и упоран, али разборит, спада у најзаслужније појединце за оснивање, развој и опстанак српских медија на Косову и Метохији након НАТО агресије 1999. године.

Немјерљиве заслуге има за окупљање новинара и јачање Удружења новинара Србије на Косову и Метохији, али и за израстање УНС-а у најјаче регионално новинарско удружење након 2000. године.

Kandidatura

Ракочевић је изванредан тумач друштвених збивања у Србији и региону. Спада у ретке новинаре уважене на различитим странама подељене српске медијске и новинарске сцене.
Живојин Ракочевић је рођен 1973. године. Дипломирао је на Филолошком факултету у Приштини на Катедри за српску књижевност и језик, а магистрирао на Универзитету у Београду.

Покретао је и уређивао широку лепезу медија, од дјечијих, медија из области културе, до информативно-политичких.

Са 27 година, уз неколицину новинара, покренуо је Ким радио чији је главни и одговорни уредник од 2000. до 2008. године. Упоредо, био је председник КОСМА мреже у коју су се удружиле радио станице изолованих српских насеља и главни уредник магазина “Глас југа”.

Награду “Милан Пантић” за храброст у извештавању о погрому над Србима на КиМ који се догодио 17. марта 2004. добио је исте године. Награда Удружења новинара Србије за борбеност у новинарском изражавању „Александар Тијанић“ припала му је 2019. године.

Ракочевић је био члан Савета Републичке радиодифузне агенције од 2009. године до 2014. године. Члан Одбора Агенције за борбу против корупције био је од 2018. године до 2020. године.

Директор је Дома културе у Грачаници у којој живи и ради.

Слободанка Грдинић