Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић

Предсједник Скупштине честитао Васкрс владици Јоаникију и православним вјерницима

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић упутио је честитку поводом Васкрса Епископу будимљанско-никшићком, администратору Митрополије црногорско-приморске, господину Јоаникију (Мићовићу).

“Радујем се прилици да, у име Скупштине Црне Горе, Вама, свештенству, монаштву, вјерницима, свим грађанкама и грађанима православне вјероисповијести и свима који Васкрс прослављају по Јулијанском календару, честитам највећи хришћански празник, Васкрс, са жељом да га прославите у добром здрављу, испуњени унутрашњим миром, прихваћеним молитвама и надом у боље сјутра за сав народ.

Ситуација у којој нас Васкрс затиче, нажалост, и у овој години, са још трајућом пандемијом коронавируса призива никада потребнију симболику Васкрса која значи, прије свега, обнављање живота, обнављање људског, обнављање доброте, обнављање љубави, обнављање здравља, обнављање покиданих веза међу људима.

Дистанца је једна од ријечи које смо најчешће слушали током цијеле претходне године. Но, вјерујем да је то подстицај свакоме од нас за промишљање о дубљем смислу оног што представља њена супротност, а то је потреба за узајамношћу и блискошћу са људима. Позив на зближавање и превазилажење подјела овај празник би нам упућивао и у редовним околностима, али, у оваквим, то је позив на солидарност, на чување себе од другог и другога од себе.

У дубоком и трајном увјерењу да ће Црква истрајавати у својој мисији афирмисања библијских порука о љубави, попут оних из Посланице Коринћанима о томе како љубав све сноси, све вјерује, свему се нада, све трпи и не престаје никада, и са жељом да нам управо таква љубав да снаге да отрпимо и изазове садашњице са којима се суочавамо, још једном Вам, срдачно, желим срећан Васкрс.

Христос воскресе!”

Извор: Скупштине Црне Горе