Promocija Knjige Vladike Grigorija U Niksicu

Представљена књига „Преко прага“ Епископа захумско-херцеговачког Г. Григорија

Књига „Преко прага“ Његовог Преосвештенства Епископа захумско-херцеговачког Г. Григорија представљена је, у недјељу 24. децембра 2017, у Никшићу.

Промоција, коју су организовали Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Никшић, изазвала је велику пажњу публике, која је до последњег мјеста испунила салу Црквено-народног дома.

Promocija Knjige Vladike Grigorija U Niksicu 2

Књига „Преко прага“ непрестано изазива веома интензивну пажњу читалачке публике широм српских земаља. Недавно је ова збирка прича од стране стручне јавности награђена престижном наградом „Кочићево перо“, а самом аутору припала је и награда „Кочићева књига“, коју Задужбина Петра Кочића додјељује за цјелокупно књижевно стваралаштво.

Говорећи на промоцији у Никшићу, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, казао је да је ријеч о интересантном штиву, које плијени лијепим темама, језиком, реченицом. Оно што је, по ријечима Владике Јоаникија, нарочито занимљиво јесте чињеница да се Преосвећени Епископ Григорије, који се, прије свега, занима теолошким темама, изучава теологију Светих Отаца, удубљује у духовне, догматске, аскетске, теолошке теме, „латио пера“ да пише.

Promocija Knjige Vladike Grigorija U Niksicu 3

Мр Гордана Крцуновић је навела да нас ова „приповједачка бројаница од перли лијепих, проницљивих, просвјетљујућих, али узнемирујућих аутобиографских прича приморава да прекорачимо праг овјешталог искуства живота. Свака прича, сматра она, доводи нас, на свој начин, до неког прага и његовог прекорачења које омогућава увид у тајну људског живота.

„Насловна ријеч „праг“ метонимија је и метафора, али и богословско-филозофски појам који упућује на гранична искуства свијести, сазнања, опажања, осјећања, туге, бола, патње, језика, мишљења, перцепције, осјета, свијета, простора, времена… Праг подразумијева догађај прелажења, прекорачивања, искорачивања, излажења и иступања из једне у другу димензију искуства или – како би се рекло у философији – прелажење из наивног и нерефлектованог у феноменолошки став према „самим стварима“ људског живота“, указала је Крцуновић, додајући да у егзистенцијалном смислу ове приче јесу дјело јеванђелског егзистенцијализма.

Najava Predavanja Vladike GrigorijaУ промоцији је учествовао и др Радисав Маројевић, који је рекао да нас Владика Григорије овом књигом уводи у свијет у којем обитавају људи високих моралних начела, чврстих карактера, тјескобом незаситних живота. Тај свијет, сматра Маројевић, не краси мноштво људи, већ мноштво јунака, који су тражили мир Божији, дишући надом пуном радости, љубављу испуњеном смислом.

На крају промоције обратио и сам аутор Владика захумско-херцеговачки Г. Григорије. Он је казао да је био присутан на неколико промоција „ове мале књижице“ и да се ни на једној није јежио, а вечерас, у Никшићу јесте.

Вече је употпунио хор Свете мати Ангелине, а Владици Григорију, учесницима промоције у бројној публици захвалио је свештеник Остоја Кнежевић, старјешина никшићке Саборне цркве.