Stanjevici Monografija

Predstavljena monografija o manastiru Stanjevići

Ime: 23.08.2018 AEM AMFILOHIJE OTVARANjE PROMOCIJE MONOGRAFIJE STANjEVICI; Opis: "23.08.2018_AEM AMFILOHIJE OTVARANjE PROMOCIJE MONOGRAFIJE STANjEVICI". Tip: audio/mpeg

„Sve što je rađeno oko manastira i u manastiru Stanjevići sada dobija svoju punoću“, riječi su sa kojima je Visokopreosvešteni Mitropolit Amfilohije otvorio veče posvećeno promociji monografije o manastiru Stanjevići.

Mitropolit se prisjetio i prvih susreta sa ruševinama ove svetinje, kada je kozjom stazom došao do njih. On je istakao da, sve što se od tada do danas dogodilo sa Stanjevićima je čudo Božije.

„Koliko se samo ljudi uključilo u ovu obnovu, svako na svoj način doprinoseći da ova svetinja zablista ljepotom kao nikada u svojoj istoriji“, primijetio je Mitropolit i zablagodario ocu Dimitriju (Blagojeviću), prvom igumanu i pokretaču obnove manastira Stanjevići.

Mitropolit je podijelio svoje sjećanje na prve dane obnove ove svetinje i namjeru da nakon upokojenja igumana manastira Dajbabe, jeromonaha Teodosija, za novog igumana postavi oca Dimitrija. Međutim, otac Dimitrije je odbio taj blagoslov i umjesto da prihvati sređeni i završeni Dajbabski manastir odlučio je da ostane u ovim ruševinama, obnavljajući ih i ugrađujući svoju mladost u vaskrsenje manastira Stanjevići.