Cetinje

Предстојатељи Антиохијске и Српске православне цркве у Цетињском манастиру

Име: 15.10.2018. DOKSOLOGIJA CETINJE PATRIJARSI; Опис: Предстојатељи Антиохијске и Српске православне цркве у Цетињском манастиру Тип: audio/mpeg

 

Posjeta

Патријархе је на Цетињу дочекао Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са госпдом Епископима будимљанско-никшићким Јоаникијем и диклијским Методијем, многобројним свештенством и монаштвом, професорима и ђацима Богословије Светог Петра Цетињског и вјерним народом Цетиња.

У пратњи Патријарха Јована налазе се архијереји Антиохијске патријаршије Митрополит акарски г. Василије и Митрополит њујоршки и цијеле Сјеверне Америке г. Јосиф.

У пратњи Патријарха Иринеја је Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије.

Са предстојатељима двију Цркава допутовали и господа Епископи шумадијски Јован и ваљевски Милутин.

Митрополит Амфилохије је одликовао Патријарха Јована Златним лимком Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца и даривао га архијерејским инсигнијама – панагијом с ликом Богородице Филеримос и крстом који су рађени приликом освећења храма Светог Јована Владимира у Бару.

Таквим инсигнијама Митрополит Амфилохије је даровао и Митрополитима који су дошли у пратњи Патријарха Јована Василију и Јосифу.

Патријарх Јован даровао је митрополиту Амфилохију архијерејски жезал који ће га, како је рекао „подсјећати да се моли Богу за Антиохијску цркву која данас страда.

Патријарх Јован ће послије Цетињског манастира посјетити манастир Острог, а затим и Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје ће му у 16 часова такође бити приређен свечани дочек.