Sasa Janjic

Prekinut upravni postupak protiv oca Saše Janjića iz Pljevalja

Uprava policije – Regionalni centar granične policije “Sjever”, Stanica granične policije u Pljevljima, donijela je juče rješenje kojim se prekida upravni postupak protiv protojereja-stavrofora Saše Janjića, arhijerejskog namjesnika pljevaljskog, kojim mu je naloženo da do 25. juna ove godine napusti teritoriju Crne Gore sa mjerom zabrane ulaska do 25. juna 2021. godine.

U obrazloženju rješenja se navodi da se o boravku sveštenika Janjića još od 2014. godine vodi postupak pred drugim državnim organima : “Sagledavajući činjenično stanje i podatak da ranije započeti upravni postupak u vezi sa boravkom Janjić Saše u Crnoj Gori je u toku pred drugim organom, to je u smislu, člana 104 stav 2 Zakona o upravnom postupku predmetni postupak valjalo prekinuti… Prekid ovog postupka traje dok se prethodno pitanje – postupak pred Ministarstvom unutrašnjih poslova po rješenju Upravnog suda Crne Gore broj U918/ 2014 od 28.10. 2014. godine ne okonča”.

Stanica granične policije u Pljevljima 18. juna je donijela rješenje da sveštenik Janjić za sedam dana napusti Crnu Goru, na koje je njegov pravni zastupnik advokat Josif Mićković 23. juna uložio žalbu u kojoj je naveo da je prota još u junu 2011. godine podnio zahjev za odobrenje privremenog boravka i da taj postupak još nije riješen. Protiv odluke o deportaciji oca Janjića, kao i progona drugih sveštenika SPC nakon donošenja neustavnog Zakona o slobodi vjeropispovjesti od tadašnjeg režima, svoj glas je podigao veliki broj građana Crne Gore.

Vesna Dević