премијера филма „Божји човјек“ у Никшићу 3

Премијера филма „Божји човјек“ одржана у Никшићу

Име: 29.10.2021 sa premijere filma bozji covjek; Опис: Премијера филма „Божји човјек“ одржана у Никшићу Тип: audio/mpeg

Јелена Поповић на свечаној премијера филма „Божји човјек“ у Никшићу: „Моја жеља је била да премијера овог филма у Црној Гори буде код Светог Василија Острошког, да то буде духовна премијера“

 

Након свјетске премијере и премијереног приказивања, недавно, у Београду, филм „Божји човјек“, урађен према сценарију и у режији ауторке Јелене Поповић, свечану премијеру имао је и у Црној Гори, у четвртак  28. октобра 2021. пред никшићком публиком.

Дугим и топлим аплаузом никшићка публика је поздравила задње кадрове филма „Божји човјек“, о животу Светог Нектарија Егинског, који је снимљен у америчко-грчкој копродукцији, према сценарију и у режији ауторке Јелене Поповић.

Премијери филма у Никшићу присуствовала је бројна публика, која је до последњег мјеста испунила салу Никшићког позоришта, свештенство, монаштво, руководство Општине Никшић, али и ауторка филма, Јелена Поповић, што је овом догађају дало посебну и свечану ноту.

Након пројекције обратио се протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, који је казао да су Свети Нектарије Егински и Свети Василије Острошки два духовна горостаса, два духовна близанца. Саборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу је, по ријечима о. Слободана, најљепши храм у Црној Гори, посвећен Светом Василију Острошком, а први храм посвећен овом другом горостасу – Светом Нектарију, гради се, такође, у Никшићу. Најавио је да ће се, на празник Светог Нектарија, 22. новембра ове године, служити прва Литургија у још незавршеном храму.

Режисер и сценариста Јелена Поповић је навела да је њена жеља била да премијера овог филма, у Црној Гори, буде код Светог Василија Острошког. Казала је да Црна Гора за њу има велики значај, јер су њени родитељи одавде поријеклом, па самим тим, и њој, којој је, како је истакла, Свети Василије Острошки јако близак.

Свети Нектарије Егински је Светитељ нашег времена. Живио је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински. Умро је у Атини 1920, а канонизовала га је 1961. године Цариградска патријаршија. Над његовом моштима дешавају се чуда – исцјељења.

Остварење „Божји човек“ окупило је глумачку екипу коју чине: грчки глумац Арис Серваталис, руска звијезда Александар Саша Петров, те холивудски ветеран Мики Рурк.

                                                                                                      Сенка Чоловић Шумић