Liturgija U Parizu

Liturgija u crkvi Svete Petke u Parizu

Preosvećeni Episkop Joanikije služio Liturgiju u hramu Svete Petke u Parizu

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije boravi ovih dana, na poziv i sa blagoslovom Episkopa zapadnoevropskog G. Luke, u Parizu. Vladika je, povodom hramovne slave crkve Svete Petke u predgrađu francuskog prestonog grada, na 20 nedjelju po Duhovima, 22. oktobra 2017, služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju.

Sasluživalo je sveštenstvo Eparhije zapadnoevropske, a u liturgijskom sabranju molitveno je učestvovao brojni vjerni narod srpske zajednice, okupljen oko crkve Svete Petke i nadležnog sveštenika Željka Simonovića, koji je riječima srdačne dobrodošlice pozdravio Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija.

Vladika je predstojeći praznik Svete Petke sveštenstvu i vjernom narodu čestitao riječima arhipastirske besjede.

On je, besjedeći o Svetoj Petki Paraskevi, rekao da iz njenog života u ovom burnom vremenu možemo mnogo toga da naučimo, jer je ona provela život u skromnosti, u tajnosti službe Božje, služeći Gospodu u usamljeništvu i slaveći neprestano ime Božje, prinoseći molitve za cio svijet.

Preosvećeni Episkop Joanikije zahvalio je Njegovom Preosveštenstvu Episkopu zapadnoevropskom G. Luki na pozivu i blagoslovu da posjeti srpsku zajednicu u Parizu, izrazivši radost što je imao priliku da se zajedno sa sabranim vjernim narodom pomoli Bogu u ovom svetom hramu.

Tokom Liturgije u čin đakona rukopoložen je Goran Ilić.

Poslije svete Liturgije održana je trpeza bratske ljubavi za koju su se pobrinuli kumovi slave g.-din Dejan i g.-đa Nataša Stanković sa djecom Ognjenom i Lenom.