1

Прича о манастиру Светог Јована Владимира и његовом ктитору Ратку Војиновом Станковићу

Радомир-Ратко Војинов: “Освећење манастира Светог Јована Владимира у Курилу за мене је нови дан рођења. Мој аманет потомцима је да брину о овој Светињи“

2Пред нама је прича о манастиру, посвећеном Светом Јовану Владимиру у зетском селу Курило и о човјеку, доброчинитељу у прегаоцу. А да прегаоцу Бог даје махове увјерићемо се из животне приче и свједочња које слиједи. Радомир – Ратко Војинов Станковић из омањег села Курило у Зети, носилац ордена Светог краља Милутина којим га је одликовао Свети архијерејски синод наше Цркве, власник предузећа Агроцентар, испричао нам је своју животну причу и о томе како је градио манастир у Курилу.

После свега могу да кажем да сам све ово урадио за наук људском роду, да сви људи науче да буду браћа један другом, да буду пријатељи и добронамјерни. Клинички сам био мртав, 55 дана био сам у дубокој коми. Нико није вјеровао да ћу преживјети, а преживио сам чудом Божјим. Сви љекари су ми рекли: Бог те спасио, захвали се Њему а не нама“ -каже Станковић.

3Манастир Светог Јована Владимира у селу Курило у Зети 12. новембра 2016. године је освештао Високопреосвећени Митрополит Амфилохије.

Храм Преподобне мученице Параскеве Римљанке, из 15. века, страдао је под Турцима, обновљен и проширен у 19. веку.

Харали су га и Аустријанци у време окупације, да би у социјализму био потпуно запуштен заједно са околином.

Ипак је, кажу најстарији Зећани, свијетлио неком чудном светлошћу.