Svetigora Br.267

Prikaz 267. Vavedenjskog, broja Svetigore: Majka Presveta Bogorodica da bude učiteljica svima nama

Ušli smo u Božićni post i sa prvim velikim decembarskim praznikom Vavedenjem Presvete Bogorodice, iz štampe je izašao 267. broj Svetigore, obraznika za vjeru, kulturu i vaspitanje Mitropolije crnogorsko-primorske. Vavedenje je dječiji praznik, i zato je ovaj vavedenjski broj Svetigore u znaku djeteta i odbrane djeteta od čedomorstva – pošasti našeg doba. „Dvadeseti vijek je tragičan vijek za srpski narod“, rekao je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej na Sajmu knjiga, čije je riječi Svetigora prenijela u tekstu „Preporučujemo našim materama – rađajte decu!“. Takođe je prenijela i odgovor Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog Irineja Zorani Mihailović, koja je negodovala zbog patrijarhovih riječi – „Zorana Mihajlović opet nastupila u ulozi samopostavljenog oberprokurora“. O toj strašnoj pošasti besjedio je na Pokrov Presvete Bogorodice Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije „Dijete je od začeća dijete!“ Isto to tvrdi doktor Stojan Adašević u razgovoru „Abortus je ubistvo! Evo zašto…“, a Olivera Balaban se pita „Šta bi sa pravima?“ Kakav je primjer hrišćanske mnogodjetne porodice vidjećete iz razgovora s protojerejem Jovanom Osjakom „Mi imamo 18 dece: 8 dječaka i 10 djevojčica“. A primjer istinske majke hrišćanke bila je i jeste novoprestavljena sluškinja Božija  Mladenka Maša Zeković (1980–2017),  „Sokolica iz Hercegovine“, kako ju je nazvala Olivera Balaban u oproštajnom slovu. „Na njenom licu bila je ispisana samo jedna riječ – Život“, Svetigora je zapečatila dirljivu besjedu Njegovog preosveštenstva  vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija.

O Presvetoj Bogorodici, njenoj čudotvornoj Novgorodskoj ikoni Majke Božije – Znamenje, piše Elza Bibić. Hadži Tijana Stamenović je priredila žitije Svetog Filumena novomučenika Svete Zemlje.

Ove godine proslavljeno je 150 godina crkve Svetoga Spiridona u Đenovićima. Tim povodom Svetigora je objavila besjedu „Sveti Spiridon – divni svjedok Presvete Trojice“, koju je mitropolit Amfilohije izgovorio na praznik Svetog Spiridona, 25. decembra 2014. godine, u crkvi u Đenovićima posvećenoj ovom svetitelju.

Povodom stogodišnjice Oktobarske revolucije objavljeno je „Snoviđenje“ Komnena Bećirovića. U rubrici poezija našle su se pjesme Milice Bakrač. Prikaz zbornika „Kult Svetog Jovana Vladimira daje dr Vasilj Jovović. Svetigora je objavila i njegovu besjedu „Vojislavljevići – srednjovjekovna srpska dinastija“, koju je izgovorio povodom godišnjice osvećenja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira, u Baru.

Monahinja Olimpijada iznosi ogled „Spomen svetima“, o službi kao književno-bogoslužbenom prinosu Crkve u čast svetima. Mr Smilja Vlaović piše članak iz istorije „Kapela u starovaroškoj Džafer mahali u Podgorici“. „Istina nije istina“ je naziv jednog pogleda Zdravka Krivokapića.

U Danilovgradu je položen kamen temeljac hrama Svete Petke. O tome u reportaži „Kruna bjelopavlićkih radosti i raspeća“ Raja Vojinovića, koji prenosi i utiske sa promocije knjige oca Obrena Jovanovića „Pravoslavna vjeronauka u osnovnim školama u Crnoj Gori od 1834. do 1918.“, a takođe potpisuje i reportažu o proslavi praznika Svetog Petra Cetinjskog „Da se svi vratimo svetopetrovskoj Crnoj Gori“. Istoga dana proslavljen je i Sveti Luka i tim povodom objavljena je Lučindanska poruka mitropolita Amfilohija. O tome kako je proslavljen praznik patrijarha Pavla u Petrogradu, povodom osme godišnjice njegovog upokojenja, svjedoči profesor teologije Aleksandar Vujović. Slijede hronike, kao nastavak sličnih vijesti iz svijeta, pomjesnih crkava, otačastvene crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Sretajući rođenje Hristovo, čitajte o darvinističkom (slučajnom) evolucionizmu kao teoriji ali ne i naučnoj istini u članku Milana Cerovine „Tvoje je Slovo sve iz ničega stvorilo“, i naravno u tom radosnom iščekivanju Božića „Besedu za one koji se raduju Božićnom postu“  protojereja Artemija Vladimirova.

M. Ž.