Naslovna 286

Prikaz 286. broja Svetigore: Živimo u svetinji i slobodi

Živimo u svetinji i slobodi

Prikaz 286. broja Svetigore

Za praznik Krstovdan iz štampe je izašao 286. broj Svetigore, obraznika za vjeru, kulturu i vaspitanje Mitropolije crnogorsko-primorske. Ovaj broj je tematski jer je posvećen dvojici pastira koji su u teškim vremenima požrtvovano brinuli o svom stadu – patrijarhu Gavrilu Dožiću i mitropolitu Mitrofanu Banu. Sedamdeset je godina od upokojenja prvog i čitav vijek od upokojenja drugog. Gospod je kroz dvojicu arhijereja čuvao narod svoj u Crnoj Gori, baš kao što se pjeva u troparu na Krstovdan „Spasi, Gospode, narod Svoj i blagoslovi nasljeđe Svoje, pravoslavnom i hristoljubivom rodu našem darujući pobjedu nad protivnicima i Krstom Svojim čuvajući narod Tvoj“.

O obojici velikana, svojih prethodnika, govorio je 2018, povodom sto godina od oslobođenja i ujedinjenja, Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. I to njegovo izlaganje oblikovano u tekstu „Mitropolit Mitrofan Ban i mitropolit Gavrilo Dožić – učešće u oslobođenju i ujedinjenju“ svojevrstan je uvod u sadržaj broja. Nova Svetigora preuzela je dva rada iz monografije „Cetinjski manastir Rođenja

Presvete Bogorodice 1484–2014”, jedan je arhimandrita Metodija Ostojića „Mitrofan Ban – mitropolit Crne Gore, Brda i Primorja (1885–1920)“,  a drugi počivšeg profesora Predraga Vukića „Cetinjska mitropolija u vrijeme mitropolita Mitrofana Bana“. O Mitrofanu Banu „pastiru dobrom“ piše monah dr Pavle Kondić, koji je priredio „Trotomlje – memoari, spisi i životopis patrijarha Gavrila“ i koji u prikazu tog obimnog i bogatog djela citira svevremene riječi patrijarha srpskog Gavrila Dožića: „Živimo u svetinji i slobodi”. Trotomlje je ove godine na Gospođindan predstavljeno u manastiru Morači. Sa tog predstavljanja publikovano je predavanje dr Vasilja Jovovića pod nazivom „Patrijarh Gavrilo Dožić“. Svetigora je objavila i čuvenu besjedu patrijarha srpskog Gavrila Dožića, pod naslovom „Pravoslavlje – čvrst stožer srpskog roda“, koju je Patrijarh izgovorio prilikom stupanja u presto srpskih patrijaraha u Pećkoj patrijaršiji, 2. avgusta 1938 , započevši je riječima apostola Pavla: „Vi ste Crkva Boga živoga, … vi ste Božji narod“.  A svaki narod Božji je i narod stradalni, jer prolazi sa Hristom golgotu. O stradanjima drevnih Hrišćana kazuje đakon Aleksandar Lekić u prilogu „Dioklecijanov progon Crkve I“. Progoni, ali drugačiji, iskušenja i nevolje savremenog doba tema su razmišljanja „Vakcina spasa ili raspeća“ dr Svetislava Lutovca. Aktuelna dešavanja iz Mitropolije crnogorsko-primorske opisana su u Hronici mitropolije, kao i pregled jednog od glavnih kulturnih događaja ljetos – Sedmog trga od ćirilice. Oni koji nisu čuli Velikogospođinsku poslanicu 2020. ljeta Gospodnjeg mitropolita Amfilohija mogu je pročitati u novoj Svetigori.

Protojerej Branko Stanišić piše iz daleke Argentine o obnovi vjere i obnovi hramova, među kojima je hram Svete Trojice „Zlatički trikonhos na sjeveroistoku Argentine“. Branislav Perić iznosi svoje  slovo o nedavnoobjavljenoj monografiji „Umjetnička dekoracija Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja”. Najljepši hramovi su ljudi, najsavršeniji hramovi su svetitelji Božji. U ovom broju upoznaćete jednog svetitelja iz Kalabrije, još dublje pojmiti veličinu Svetog Arsenija Sremca kroz čudesa koja je Bog kroz njega tvorio i osjetiti neprolaznost istine kroz podvig „čovjeka koji je svjedočio šta solunci govore“, novinara, književnika, istoričara i publiciste Antonija Đurića.

Marija Živković