Krsne Slave

Приштина: Оливера Радић одржала предавање о крсним славама

Предавање на тему “Крсне славе“,  17. августа 2021. године, у Српском културном центру у Приштини, одржала Оливера Радић, новинар и професор књижевности, која живи и ради у Ораховцу, а годинама већ записује обичаје Срба на Косову и Метохији и баштини их за будуће генерације. Исте вечери отворена је и изложба фотографија на којима је Оливера Радић овековечила славске колаче које је имала прилике да види обилазећи косовско-метохијске светиње.

Прослављање крсне славе Оливера Радић дочарала је причама о обичајима које носи у сећању и души од раног детињства: „То су две слике из детињства које ме прате, без обзира што је све данас потпуно другачије. Прва слика је прослава славе Светог Николе у кући мога деде по мајци у Великој Хочи, а друга слика је шарање славског колача код моје тетке у Урошевцу, која је ту традицију пренела из Велике Хоче и тамо наставила“, рекла је Оливера присећајући се времена када је било забрањено да се слави, да се носи славски колач у цркву, за време Турака, па у време комунизма.

Од детињства је почела да гаји љубав према шарању колача, који су, по обичају, пре свега имали отиснут печат поскурник са симболима Исуса Христа. Према здравици-славској песми, најважније је да славски колач има и следеће симболе: грожђе, пшеницу, колевка. Остали украси или шаре зависе од умешности домаћице. Наводећи оно што је затекла на простору Косова и Метохије, Оливера се у излагању надовезивала, између осталог, на записе етнолога Петра Костића.

О крсној слави и њеном значају у уводном делу говорио је отац Станиша Арсић, парох приштински.

Предавање о Крсној слави и изложба славских колача део су пројекта „Нематеријално је богатство“ који је подржало Министарство за Културу и информисање Републике Србије.

„Хвала Богу да можемо да слободно славимо наше крсне славе, да носимо славске колаче у цркву, па ето и ми овде на Косову и Метохији, иако тешко живимо можемо да славимо и да се заједно Богу помолимо. А нарочито да се Богу молимо да се и у овој нашој цркви Светог Николе у Приштини поново врате славски колачи, да се са њима врати и народ, да се врати крсна слава“, закључила је Оливера Радић у предавању о крсним славама код Срба на Косову и Метохији.