Bogoljub Šijaković

Prof. dr Bogoljub Šijaković: Crna Gora namjerila da se razračunava sa Crkvom

Ime: 21.08.2019 Licnost i zajedniva Prof. dr Bogoljub Sijakovic; Opis: Crna Gora namjerila da se razračunava sa Crkvom Tip: audio/mpeg

Profesor dr Bogoljub Šijaković je gostujući u emisiji „Ličnost i zajednica“, u kojoj je govorio o svojoj knjizi „Crkva, pravo, identitet“, istakao da su ključni elemente vjerske slobode: sloboda vjeroispovijedanja, vjeronauka u javnim školama, neutralnost države prema crkvama i vjerskim zajednicama i pravno uređenje prostora u kom Crkva normalno može da se razvija.

Sloboda vjeroispovijedanja, ne može biti samo neka proklamacija kao što smo imali u komunizmu da se u ustavu kaže da postoji vjerska sloboda a u praksi je nema.

Kao primjer nepoštovanja slobode vjerospovjesti profesor je naveo konkretan primjer Cetinjske bogoslovije koju država Crna Gora ne finansira.

Tako djeca koja pohađaju Bogosloviju nemaju besplatno školovanje kao kad bi išla u neku drugu školu.

Pritom roditelji djece koja se školuju u Bogosloviji takođe plaćaju porez državi iz kog se finansira školstvo, ali ne i za svoju djecu.

Najavljeni zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, trebao da nosi naziv zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, jer je to njegova suština. Predloženi zakon nije zakon o vjerskoj slobodi koja je kompleksno pravo i svaka normalna civilizovana država treba da to pravo jemči, garantuje svojim građanima, ocijenio je prof. dr Bogoljub Šijaković za TV Hram.

Sporni zakon o slobodi vjeroispovijesti je predvidio dva važna ključna momenta, prisutna i u reagovanju Venecijanske komisije koja su, po mišljenju profesora, data u blagoj formi s obzirom na presude Međunarodnog suda u Strazburu, a njih ima mnogo vezano upravo za ova pitanja i sva su u prilog Crkve. U Crnoj Gori režim je smislio da se crkve i vjerske zajednice iznova registruju i na taj način gube kontinuitet svog pravnog postojanja i istorijsko pravnu legitimaciju. Taj gubitak pravnog kontinuiteta je smišljen zbog otimanja crkvene imovine.