2

Prof. dr Maja Anđelković

Prof. dr Maja Anđelković govori o novom kapitalnom trojezičnom izdanju “Studeničkog tipika Svetog Save“

Ime: 26.02.2019 prof. dr Maja Andjelkovic O TIPIKU SVETOG SAVE; Opis: Prof. dr Maja Anđelković govori o novom kapitalnom trojezičnom izdanju "Studeničkog tipika Svetog Save“ Tip: audio/mpeg

Manastir Studenica je nedavno izdao kapitalno trojezično izdanje “Studeničkog tipika Svetog Save”

Tim povodom gost našeg Radija bila je prof. dr Maja Anđelković profesor srednjevjekovne književnosti na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, rukovodilac filoloških i bibliotečkih projekata manastira Studenica, kao i prevodilac i urednik novog izdanja “Studeničkog tipika Svetog Save“.

3Šta o Svetom Simeonu Mirotočivom saznajemo u Savinom žitiju Svetog Simeona i šta ovo žitije izdvaja od svih ostalih u žitijnoj književnosti? U čemu je značaj Studeničkog tipika Svetog Save, donosi li on samo pojedinosti manastirskog ustrojstva ili se može govoriti i o njegovom posebnom mjestu u okvirima SPC i srpske knjiženosti?- govori prof.  dr Maja Anđelković.

Ona objašnjava i zašto je kapitalno trojezičko izdanje Studeničkog tipika, koje je nedavno izdao manastir Studenica novo i jedinstveno, kakvi su planovi u vezi njegove promocije. Dr Anđelković govorila je i o manastirskoj biblioteci i knjigama koje se tamo čuvaju.

Stare rukopisne i štampane knjige često sadrže dragocjene zapise, prof. dr Maja Anđelković nam otkriva da je prilikom istraživanja pronašla i svojeručne zapise Svetog Mardarija za koje se uopšte nije znalo da postoje.