Dsc 0002

Промоција књиге Епски јунаци у збирци Андрије Лубурића у никшићком Захумљу

У издању Института за српску културу (Никшић, 2023), објављена је књига чији су приређивачи двојица аутора, др Љубомир И. Милутиновић и др Будимир Р. Алексић, „Епски јунаци у збирци Андрије Лубурића“, чије ће прво представљање бити одржано у сали никшићког Захумља, у уторак, 20. фебруара са почетком у 19 часова у оквиру репертоара фебруарске културне сцене Никшића, а на промоцији ће учествовати: проф. др Будимир Алексић, мр Иван Радуловић, проф. др Мирослав Додеровић и уредница Трибине „Свободијада“, Милица Бакрач.

Као рецензенти овог престижног издања епских пјесама на 1050 страна потписују се: др Мирослав Додеровић (Универзитет Црне Горе, Филозофски факултет), др Жарко Лековић (Универзитет Црне Горе, Историјски институт)  и др Желимир Драгић (Универзитет у Бањој Луци, Филозовски факултет). Уредник издања је др Никола Маројевић, издавач др Будимир Алексић, лектор Веселинка Божић, а књига је објављена у едицији Монографије, књига 48. Насловну страну краси Мародићево дјело „Бајо Пивљанин убија Турчина“, а пројекат је суфинансиран на конкурсу Министарства културе Црне Горе за 2023. годину.

У предговору двојице аутора стоји да пјесме ове збирке садрже мноштво културно-историјских података писаних по моделима „старинске“ епике. „Предмет ових пјесама јесу догађаји који су се збили током XVIII и у првој половини XIX вијека, кад су „безмало црногорско-херцеговачки крајеви, из којих потичу ове песме, спадали спорно или неспорно у домен отоманског царства које је баш у то време преживљавало једну од најтежих криза“.

Приређивачи дјела „Епски јунаци у збирци Андрије Лубурића“, Милутиновић и Алексић наводе, да у свом раду наглашавају посебно „основне податке о дјелу Андрије Лубурића, а обимнији опис збирке биће предмет будућих истрааживања.“ Како у предговору стоји, аутори су одвојили у посебне заокружене цјелине опис неколико најспособнијих хајдука – старјешина, о којима постоји већи број пјесама, те да су покушали да их прикажу као јасне цјелине. „Тражили смо да радозналом читаоцу представимо што више књижевне грађе из збирке Андрије Лубурића“, закључено је у слову приређивача.