Promocija Mitropolit

Promocija knjige ,,Sveti Sava u Boki“ i književno veče Nikole Malovića zatvoriće Trg od ćirilice

Književno veče Nikole Malovića i promocija knjige „Sveti Sava u Boki“ Vaska Kostića, u izdanju knjižare „So“, večeras u 20 časova na hercegnovskom Trgu herceg Stjepana, spustiće zavjesu na 6. Trgu od ćirilice.

Na završnoj večeri Trga od ćirilice učestvuju: Želidrag Nikčević, jeromonah Makarije, iguman savinski, i književnik Nikola Malović.

Knjiga „Sveti Sava u Boki“ otkriva koliko je Sveti Sava bio vezan za Primorje, kakva je pomorska putovanja preduzimao iz Boke, ali nas upoznaje i sa tim da je veći dio Boke kotorske bio zemlja Svetog Save.

Autor govori o zalivskim specifičnostima, kao što su Svetosavski badnjaci, Svetosavski post, potom o Savindanu kao o školskoj slavi od davnina, o Savindanu kao krsnoj slavi Bokokotorske eparhije, o brojnosti crkava Svetog Save u Boki.

Takođe nas upoznaje i sa legendama o Svetom Savi, o porijeklu brojnih toponima vezanih za Svetog Savu, te bilježi kako su u prošlosti izgledale Svetosavske svečanosti po Boki, u Kotoru i drugdje po Zalivu, ali i kako su izgledala Svetosavska slavlja Bokelja u prekomorskim zemljama.

Izuzimajući Hilandar, kult Svetog Save razvijeniji je u Boki nego u ma kojem kraju gdje žive Srbi.