Promocija Zbornika

Promovisan zbornik „Svetosavski damari” u Podgorici

Ime: 01.07.2018 PREDSTAVLJANJE KNJIGE SVETOSAVSKI DAMARI; Opis: Promovisan zbornik „Svetosavski damari” u Podgorici Tip: audio/mpeg

Zbornik eseja i savremene poezije „Svetosavski damari” čiji su priređivači mr Slobodan M. Čurović Apis i hadži Radovan Radović u izdanju NVU Društva „Vojvoda Mina Radović” predstavljen je sinoć, 30.juna u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Govoreći o ovom zborniku Mitropolit crnogrosko-primorski g. Amfilohije je kazao da kripta Sabornog hrama postaje mjesto gdje se čuje najzanačajnija riječ našega jezika i gdje se događaju zbivanja koja su dragocjena a jedno od takvih su i ovi „Svetosavski damari”.

– Zaista svaka od ovih pjesama je damar Svetosavski. S druge strane ove pjesme i ova zbirka poezije potvrđuju da ti damari koji se ovdje osjećaju i odjekuju već 8 vjekova, da se oni ne gase ne prestaju. Sledeće godine obilježavamo 800 godina Crkve Svetoga Save, ali je interesantno da su upravo na ovim našim prostorima, današnje Crne Gore uključujući i KiM, i Hercegovinu do Mostara, kroz vjekove a i danas, ti damari ostali najmoćniji, najsnažniji. To svjedoče i one Savine stope, Savini izvori, Savina počivala i Savin post, i Savini hramovi. To svjedoče i bezbrojne freske tokom ovih 8 vjekova, naročito od 16. vijeka – rekao je Mitropolit.

Istićući da u Crnoj Gori nema nijednog hrama gdje nije naslikan Sveti Sava i Sveti Simeon, vladika je kazao da nam to svjedoče i freske u manastiru Ostrog, za vrijeme Sv. Vasilija Ostoroškog, u Crkvi Svetog Vavedenja i Crkvi Časnoga krsta, kao i 100 hramova koji su podignuti i obnovljeni za vrijeme kralja i gospodara Nikole Prvog Petrovića. Svaki od njih ima ikonu, fresku Svetoga Save i Svetog Simeona.

Mitropolit je istakao da sa jedne strane to svetosavsko nasleđe, svetosavska riječ i vjera, Jevanđelje upisano u knjigama, isklesano i u kamenu, zabilježeno u jeziku, nošeno je dušom naroda kroz vjekove, a s druge strane nigdje se nije pojavila takva mržnja protiv Svetoga Save kao što se pojavila u naše vrijeme u našim krajevima, naročito od 1945. godine od vremena kada je jedan dio našega naroda obolio od opake bolesti zvane „brozomora“.

Naglasio je da dojučerašnji Brozovi, kumrovački đaci  kao neokomunisti idu još dalje i dublje u bogoubistvenom i bratoubistvenom duhu koji se spaja i sa ubistvom upravo Svetoga Save a što se vidi iz pokušaja stvaranja novog identiteta.

-Po mnogo čemu smo jedinstveni u Evropi, ali smo jedinstveni i po tom pokušaju stvaranja novog, lažnog identiteta u Crnoj Gori. Međutim, očevidno je da je to živo i živonosno predanje tako duboko upisano u biće i pamćenje ovoga naroda  da čak ni „podbrozice“ neće moći to da unište. Oni koji su naslednici Sinan paše koji je spaljivao mošti Svetoga Save. Moderne „podbrozice-montenegrinske“ bi htjele da spale dušu i um, da razdvoje biće Svetoga Save, da ga izbrišu iz bića ovoga naroda, što je nastavak paljenja moštiju Svetoga Save na Vračaru – rekao je vladika i podsjetio da kao što se tamo dogodila da iz spaljenih moštiju izrasta onaj veličanstveni hram tako se i ovdje taj progon Svetoga Save i pokušaj njegovog uništenja u biću i pamćenju ovoga naroda, isto tako nastavlja kroz živo predanje čij je svjedok i ova knjiga zbir damara toga predanja.

Visokopreosvećeni je izrazio posebnu radost što je toliko naših pjesnika ostalo vjerno tim damarima jer je u jednom trenutku imao utisak da je prestao taj Svetosavski damar u Crnoj Gori.

– Međutim, i ova knjiga potvrđuje da je on i te kako moćan, da se on nastavlja živo i živonosno – istakao je Mitropolit Amfilohije i izrazio zahvalnost priređivačima Čuroviću i Radoviću koji su sve sabrali i naglasio da je jako značajno da se nastavi djelo koje ovdje traje 8 vjekova od Svetoga Save pa i prije njega, još od Cara Konstatina.

Na promociji su stihove iz zbornika kazivali pjesnici zastupljeni u ovoj zbirci – Radojica Rajo Bulatović, Božo Vučić, Nikola Nenezić Čudesni, Vukić Gara Brajković, Blagota Koprivica i Hadži Bogoljub Boban Velimirović, Todor Živaljević Velički, Veselin Vujović Vivet, Pavić Radović i Momo Milikić.

Slovo o zbirci je kazao književni kritičar Perivoje Popović koji je pisao i pogovor. Popović je rekao da je Crna Gora možda jedina zemlja na svijetu gdje se pjesnici proglašavaju za svetitelje i  jevanđeliste i da su Srbi novoizabrani narod  da svojim putem bola hode i slave patnju kao slavu radi Vaskrsenja. Ističe da „otuda novo slovo, otuda riječ, otuda nova riječ za novu pjesmu, za esej, za zbornik, za Sabornik novi, srpski, sveti-svetosavski, da bismo opstali, da nam duše na mukama ne presvisnu. Budimo ljudi – da budemo Ljudi, da u Jagnjetu spoznamo Spas.“

O zborniku je govorio i  prof. dr Tripko Draganić a svoju riječ dali su i priređivači profesor i pjesnik Slobodan Čurović Apis i hadži Radovan Radović.

Ni ovo veče nije prošlo bez gusala koje su pronosile i okupljale slobodarski duh našega naroda kroz vjekove, tako da su i vo pjesničko okupljanje uljepšale strune gusala u rukama narodnog guslara Željka Bugarina .

Kroz ovo divno i svetosavljem nadahnuto veče prisutne je vodio Pavle Božović, novinar radija „Svetigora“.

Zbornik „Svetosavski damari” sadrži poetske i prozne radove Patrijarha Pavla, Mitropolita Amfilohija, protejereja mr Predraga Šćepanovića, Todora Živaljevića Veličkog, hadži Ljubisava Bjelića Moračkog, Blagote Koprivice, Radojice Raja Bulatovića, hadži Bogoljuba Bobana Velimirovića Podgoričanina, Vukića Gara Brajkovića, Pavića Ć. Radovića, Moma Milikića, mr Nikole Nenezića Čudesnog, Veselina Vujovića Viveta, Borislava Golubovića, Milana Pižurice, Miodraga Čabarkape, Boža Vučića Božana, hadži Radovana M. Radovića, kao i mr Slobodana M. Čurovića Apisa.