Proslava 18. godina od završetka mature IV generacije obnovljene Cetinjske bogoslovije (1995-2000) u Trebinju

Proslava 18. godina od završetka mature IV generacije obnovljene Cetinjske bogoslovije (1995-2000) u Trebinju

Ime: 01.06.2018 Aleksandar Vujovic i o. Rade Cetinje; Opis: Proslava 18. godina od završetka mature IV generacije obnovljene Cetinjske bogoslovije (1995-2000) Tip: audio/mpeg

Na Duhovski Četvrtak i praznik Svetog mučenika Teodota Ankirskog 31./18. maja 2018. godine, učenici IV generacije obnovljene Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog (1995-2000), proslavili su 18. godina od završetka mature na Cetinju.

Ljubavlju i gostoprimstvom domaćina, protonamjesnika Miroslava Ratkovića, paroha trebinjskog, praznovanje je otpočelo svetom liturgijom u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

Liturgijskim sabranjem načalstvovao je protojerej mr Rade Jović iz arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Sasluživali su mu sabraća sveštenici: protojerej-stavrofor Slobodan Lalić iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, protonamjesnik Miroslav Ratković iz eparhije zahumsko-hercegovačke, protonamjesnik Nenad Lazić iz eparhije osječko-poljske i baranjske, jerej dr Nikola Gavrić iz arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, jerej Nenad Kalem iz mitropolije crnogorsko-primorske, jerej Nikola Temerinac iz eparhije bačke.

Svešteni apostol je čitao g. Dušan Belošević, dok su za pjevnicom pojali g. Velibor Kragić, g. Miloš Bjelica.

Zajedničarenje je uveličano i liturgijskim krštenjem Petre Belošević, ćerke Dušana i Marije Belošević, a kumovao je Aleksandar Vujović.

Posle pričešća riječima besjede svim sabranim obratio se protonamjesnik mr Rade Jović.

On je zablagodario čestitom domaćinu o. Miroslavu Ratkoviću, na trudu i ljubavi organizacije proslave mature i čestitao novokrštenoj sluškinji Gospodnjoj Petri krštenje.

Prota Rade je poželio da se i narednih godina okupljaju svi iz generacije u radosti i ljubavi na slavu Crkve Hristove na mnogaja ljeta.

On je između ostalog rekao: “U ime Oca i Sina i Svetoga Duha.
Draga braćo i sestre, pripala mi je ogromna i izuzetna čast da danas u ovom svetom hramu predvodim liturgijsko sabranje, sabranim u ovom divnom hramu, u ovoj svetoj zemlji Hercegovini. Zemlji Svetog Save, zemlji Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, u zemlji svetih mučenika i ispovednika srpskih i pravoslavnih.

Sabrali smo se danas, kao povod pre svega bivši učenici Bogoslovije na Cetinju da liturgijski proslavimo godišnjicu mature. A danas je ove godine, osamnaest godina od naše mature. Mi kada se sabiramo, sabira nas ljubav Hristova, ista ona koja nas je i povela na Cetinje, i kojom nas je Sveti Petar Cetinjski čuvao i Sveti Vasilije Ostroški. Ta ljubav Hristova nas i dan danas drži, sabira i okuplja. Nadam se da ćemo se još dugo, dugo godina sabirati ovako, i liturgijski proslavljati naša slavlja i naše svečanosti. Daće Gospod da se u istom broju sabiramo i u Carstvu Božjem, gde neće biti žalosti ni bolesti. U Carstvu Božjem koje je neprolazno, jer i današnja Sveta liturgija jeste upravo ta ikona Carstva Božjega na zemlji, prijava Carstva Božjega na zemlji.
Želim svima nama, našim porodicama, našoj deci zdravlja i svakoga dobra, da se još ovako puno puta još saberemo.

Mnogi od naše braće nisu mogli da budu danas sa nama, mnogi iz opravdanih razloga, ali nadamo se da će sledećih godina da budu sa nama. Zahvaljujem se našem domaćinu ocu Miroslavu Ratkoviću koji se nesebično potrudio da nam bude domaćin. I mi svi znamo da je on u stvari naš najveći domaćin, i hvala mu za današnje sabranje, za ljubav koju ima prema svima nama. Današnje sabranje je imalo takođe i jednu novu dimenziju koju nije imalo do sada. To je bilo krštenje male Petre, kćeri našega brata Dušana Beloševića, kojoj je kum na krštenju bio naš brat Aleksandar Vujović. I eto dao je Gospod da se godinama posle završetka škole viđamo, i ono što je najvažnije pomažemo, savetujemo, čuvamo jedni druge, ali najvažnije da nas Gospod i Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski i Sveti Stefan Piperski čuvaju. Hvala vam braćo, i hvala vam na ovoj časti i ljubavi da ja danas predvodim sveto sabranje. Amin”.

Posle liturgijskog sabranja braća iz generacije i njihove supruge i djeca obišli su grad, Hercegovačku Gračanicu i manastir Tvrdoš, gdje su ih monasi upoznali sa istorijatom manastira, a potom je nastavljeno druženje za trpezom ljubavi.

Razredni starešina IV generacije obnovljene Cetinjske bogoslovije, bio je sadašnji episkop pakračko-slavonski g. Jovan Ćulibrk, a slava razreda bila je Prepodobni Stefan Piperski.

Milošću Božijom, sveštenici i kolege iz ove generacije su na mnogim poslušanjima širom eparhija SPC i širom vaseljene, od Amerike, Kanade, Australije, Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Italije.

Do sada su proslavljali godišnjice mature u Svetoj Zemlji i Jerusalimu, Baru, Despotovu, Drvaru, Pakracu, Beogradu.

Naredno okupljanje generacije i proslava mature planirana je iduće godine, u organizaciji protonamjesnika Nenada Lazića u eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, a okupljanje za proslavu 20 godina mature na Cetinju.

I ovaj susret, kao i mnogi drugi, bila je prilika da se svi prisjete starih dana, svojih uspomena na bogoslovske dane provedene u Cetinju i u manastiru Ostrog.

Aleksandar Vujović, profesor Cetinjske bogoslovije i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore.