Maturanti

Прослава десет година матуре XIV генерације Цетињске богословије (2005-2009)

Име: 02.05.2019 Bogoslovija sv.Petra Cetinjskog - proslava 10 godina mature; Опис: Прослава десет година матуре XIV генерације Цетињске богословије (2005-2009) Тип: audio/mpeg

На Васкрсни Четвртак и празник Преподобног Јована Ветхопештерника, 2. маја 2019. године, ученици XIV генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (2005-2009), у васкршњој радости прославили су десет година матуре у Цетињском манастиру и у Цетињској богословији.

Празновање је отпочело Светом Литургијом у катедралном храму Рођења Пресвете Богородице у Цетињском манастиру.

Литургију су служили свештеници из ове генерације и свештенослужитељи из манастира: протосинђел Исак Симић, јеромонах Јустин Мреновић, јеромонах Марко Кесић, сабрат манастира Хиландара, бивши сабрат Цетињског манастира, јереј Ненад Јеремић, парох очаушки из епархије зворничко-тузланске, ђакон Горан Крстић, секретар епархије милешевске.

За пјевницом су појали садашњи матуранти и стари ученици богословије, предвођени разредним старешином ђаконом мр Михајлом Лазаревићем. Појали су јеромонах Владимир Ђуричић, игуман манастира Кнежина код Хан Пијеска из епархије зворничко-тузланске, Милош Шарић из Београда клирик бањалучке епархије, Милан Вуковић из Милића клирик Митрополије црногорско-приморске, Борисав Поповић из Шапца клирик шабачке епархије.

Литургији је присуствовао и Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Ученици су после литургије посјетили своју школу, алму матер, гдје су учили прве богословске науке. Потом је приређена трпеза љубави на којој су присуствовали сви ученици са слављеничком генерацијом и са професорима богословије.

У току прославе бивши присутни ученици XIV генерације обновљене богословије представили су се својим професорима и ђацима упознавши присутне гдје су на парохијама и манастирима и послушањима у цркви.

Потом је све присутне поздравио и разредни старешина ове генерације ђакон мр Михајло Лазаревић, а у име професора и ректора обратио се главни васпитач и професор протојереј мр Арсеније Радовић.

На прослави матуре ове генерације присуствовали су професори протојереј мр Арсеније Радовић, ђакон мр Михајло Лазаревић, ђакон Душан Биговић, ђакон Павле Љешковић, Аполон Мишченко и Александар Вујовић.

Нека би благослов и молитве Светог Петра Цетињског и Светог Стефана Дечанског, славе ученика XIV генерација обновљене Цетињске богословије, пратила све њих и њихове породице и да се радо сјећају и враћају својој богословкој школи на Цетињу.

Александар Вујовић

Галерија фотографија-линк