Maturanti

Proslava deset godina mature XIV generacije Cetinjske bogoslovije (2005-2009)

Ime: 02.05.2019 Bogoslovija sv.Petra Cetinjskog - proslava 10 godina mature; Opis: Proslava deset godina mature XIV generacije Cetinjske bogoslovije (2005-2009) Tip: audio/mpeg

Na Vaskrsni Četvrtak i praznik Prepodobnog Jovana Vethopešternika, 2. maja 2019. godine, učenici XIV generacije obnovljene Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog (2005-2009), u vaskršnjoj radosti proslavili su deset godina mature u Cetinjskom manastiru i u Cetinjskoj bogosloviji.

Praznovanje je otpočelo Svetom Liturgijom u katedralnom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Cetinjskom manastiru.

Liturgiju su služili sveštenici iz ove generacije i sveštenoslužitelji iz manastira: protosinđel Isak Simić, jeromonah Justin Mrenović, jeromonah Marko Kesić, sabrat manastira Hilandara, bivši sabrat Cetinjskog manastira, jerej Nenad Jeremić, paroh očauški iz eparhije zvorničko-tuzlanske, đakon Goran Krstić, sekretar eparhije mileševske.

Za pjevnicom su pojali sadašnji maturanti i stari učenici bogoslovije, predvođeni razrednim starešinom đakonom mr Mihajlom Lazarevićem. Pojali su jeromonah Vladimir Đuričić, iguman manastira Knežina kod Han Pijeska iz eparhije zvorničko-tuzlanske, Miloš Šarić iz Beograda klirik banjalučke eparhije, Milan Vuković iz Milića klirik Mitropolije crnogorsko-primorske, Borisav Popović iz Šapca klirik šabačke eparhije.

Liturgiji je prisustvovao i Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Učenici su posle liturgije posjetili svoju školu, almu mater, gdje su učili prve bogoslovske nauke. Potom je priređena trpeza ljubavi na kojoj su prisustvovali svi učenici sa slavljeničkom generacijom i sa profesorima bogoslovije.

U toku proslave bivši prisutni učenici XIV generacije obnovljene bogoslovije predstavili su se svojim profesorima i đacima upoznavši prisutne gdje su na parohijama i manastirima i poslušanjima u crkvi.

Potom je sve prisutne pozdravio i razredni starešina ove generacije đakon mr Mihajlo Lazarević, a u ime profesora i rektora obratio se glavni vaspitač i profesor protojerej mr Arsenije Radović.

Na proslavi mature ove generacije prisustvovali su profesori protojerej mr Arsenije Radović, đakon mr Mihajlo Lazarević, đakon Dušan Bigović, đakon Pavle Lješković, Apolon Miščenko i Aleksandar Vujović.

Neka bi blagoslov i molitve Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Stefana Dečanskog, slave učenika XIV generacija obnovljene Cetinjske bogoslovije, pratila sve njih i njihove porodice i da se rado sjećaju i vraćaju svojoj bogoslovkoj školi na Cetinju.

Aleksandar Vujović

Galerija fotografija-link