Прослава Мале Госпојине у Острогу

Прослава Мале Госпојине у Острогу

Име: 21. 09. OSTROG MALA GOSPOJINA; Опис: "21. 09. OSTROG MALA GOSPOJINA". Тип: audio/mpeg

Велики празник Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина, молитвено је прослављен у острошкој светињи

 

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јерођакон Владимир, а саслуживали су му архимандрит Мирон, јереј Стефан Миловановић, берански парох и и јерођакон Зосима.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Послије прочитаног зачала из Светог Јеванђеља, ријечима празничне бесједе сабране је поздравио о. Стефан, који је подсјетио на стих из догматика који се чита на васкршњој вечерњој ”када хоће Бог, побјеђује се начело природе”.

– Тако је Господ учинио и бездјетним родитељима Јоакиму и Ани који су већ били у поодмаклим годинама, али нису имали потомства и молили су се Господу да би ту срамоту коју су трпјели од људи, могли некако да оправдају, да им Бог подари потомство које ће они подарити Богу уз благодарност. Дакле, Господ пројављује опет своју љубав, своју силу и открива савршенство природе и подарио им је ћерку, Пресвету Богородицу Дјеву Марију – казао је о. Стефан и подсјетио да је отац Пресвете Богородице био из племена Цара Давида, а мајка из племена Првосвештеника Арона.

О. Стефан је казао да је тако Бог још једном пројавио да ће Онај који ће се родити од Дјеве Богородице бити Цар читаве васељене и Првосвешеник, Свештеник над свештеницима, Онај Који се приноси и Коме се приноси и Који је сам Себе принио за жртву овоме свијету.

– Кроз Пресвету Богородицу рађа се исток, рађа се вјечни излазак, вјечна свјетлост, она свјетлост која побјеђује сваку таму, она свјетлост која пројављује свето васкрсење, сами наш Господ Исус Христос. Црквена нова година од већих празника управо почиње Рођењем Пресвете Богородице, а завршава се Њеним упокојењем и успењем – рекао је о. Стефан.

Сабрани који су се постом, молитвом и исповјешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Извор: Манастир Острог