Отац Далибор

Прослава празника Светог Василија Острошког у подгоричком Саборном храму

Име: 12.05.2020. otac Dalibor Milakovic; Опис: Прослава празника Светог Василија Острошког у подгоричком Саборном храму Тип: audio/mpeg

Празник Светог Василија Острошког Чудотворца прослављен је у подгоричком саборном храму Христовог Васкрсења Светом литургијом коју је служило свештенство овог храма. Началствовао је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Молитвено је учествовао велики број вјерника из Подгорице, који су носили маске и држали дистанцу у складу с одлукама НКТ које се односе на борбу против корона вируса.

Отац Далибор Милаковић је у пастирској бесједи рекао да данас славимо онога за кога би раслабљени младић из јеванђелске приче могао рећи: Ево, имам човјека, Господе.

“Заиста имамо човјека, Светог оца нашег Василија, Острошкога Чудотворца, који ништа друго није него онај човјек кога је тај младић тражио, јер је тражио онога који ће га свести у бању да се спасе. Он је рекао ”нема човјека”, а ми данас, хвала Богу, можемо рећи: Имам човјека”, рекао је он.

Додао је да нас Свети Василије Острошки све своди у бању исцјељења.

“Прије свега, исцјељења наших гријехова, наших духовних болести, а онда нам дарује и исцјељење тјелесних болести. То је због тога што се у Светом Василију пројавио Христос Богочовјек”, рекао је отац Далибор.

Нагласио је да се преко Светог Василија пројављује Васкрсење Христово.

“Јер, васкрсли Христос преко својих људи пројављује своју силу и своју љубав. И данас је васкрсли Христос у срцима нашим, кад смо се поново окупили да заједнички прославимо Васкрсење Господње и празник Светог оца нашег Василија Острошког Чудотворца”, поручио је он.

Отац Далибор је казао да је епидемија корона вируса искушење.

“А искушења је било и биће их док је год људски род овдје на земљи, док поново међу нас не дође васкрсли Христос. Зато, никада не треба да у срцима нашим посумњамо у Бога. Свети Василије, који је читав свој живот био на распећу, никада није посумњао. Зато му је Господ и даривао тако велику милост да данас призива толико људи, ма какве вјере, ма какве нације, ма какве политике или било чега да му долазе”, казао је отац Далибор Милаковић.

Радосав Рајо Војиновић