Otac Nikola Ostrog

Proslava Trojčindana u Ostrogu; Otac Nikola Pejović: Ovaj dan je rođendan Crkve

Ime: 07.06.2020 Otac Nikola Pejovic-Duhovi manastir Ostrog; Opis: Otac Nikola Pejović Tip: audio/mpeg

Svetom Liturgijom, večernjom službom sa molitvom priziva Svetog Duha, litijom oko crkve, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom saborno i molitveno u ostroškoj svetinji je proslavljen praznik Silaska Svetog Duha na apostole – Pedesetnica – Trojčindan, ujedno i hramovna slava crkve Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Ostrog DuhoviLiturgijom je načalstvovao protosinđel Sergije namjesnik ostroški, a sasluživali su mu sabraća jeromonah Vladimir, jerođakoni Roman i Zosima, protojerej Nikola Pejović podgorički paroh i jerej Ranko Radonjić.

Posle pričešćivanja vjernog naroda, sveštenstvo je služilo večernju službu sa koljenopreklonim molitvama i prizivom Svetog Duha, a vjerni narod je po drevnom pravoslavnom običaju pleo vijence od svježe pokošene trave koja se u crkvu unosi na ovaj veliki praznik.

Potom je hram Svete Trojice ophodila litija, tokom koje su pročitani odlomci iz Jevanđelja i blagosiljana ostroška obitelj, poklonici hram, upokojeni oci, praoci, ktitori i priložnici svetinje i sabrani vjerni narod.

Na kraju bogosluženja nadahnut velikim praznikom, sabranima je besjedio o.Nikola koji između ostalog kazao da je današnji dan praznik u kome se sabiraju svi praznici.

Naš Bog nije neki apstrakni bog, koji sjedi na nebu i naređuje nama ljudima šta ćemo da radimo. Naš Bog je Bog koji se otkrio i javio kao Sveta Trojica. Prvo otkrivenje Božije bilo je na Svetom saboru, kada se sabraše u vječnom saboru i odlučiše da stvore svijet i čovjeka po slici Njegovoj. Drugo javljanje bilo je upravo taj akt stvaranja svijeta i čovjeka, a onda se u Starom zavjetu Bog otkriva i javlja na razne načine. Mojsiju Bogovidcu se otkrio i rekao da je On Onaj koji jeste, to znači Onaj koji od vječnosti postoji. Onda se javlja i praocu našem Avramu i to je najčešća ikona kojom se slika Presveta Trojica, u vidu tri anđela. Time Bog priprema svijet za cjelokupno otkrovenje – objasnio je o. Nikola.