O Nemanja

Прослава Велике Госпојине у Котору

У которским црквама Светог Луке и Светог Николе уз причешће бројних вјерника литургијски је прослављена Велика Госпојина.

„Данас је радостан празник јер се сјећамо да је Богородица увијек са нама и да је заступница наша пред Богом коме се стално моли за нас. Нека би нас и у ово смутно вријеме подржала молитвама својим, да останемо на правом путу, испунимо ријечи јеванђељске и заслужимо Царство небеско“, поручио је у бесједи у цркви Светог Николе протојереј Немања Кривокапић.

Подсјетивши да је Пресвета Богородица слободном вољом одлучила да учествује у спасењу свијета, рађајући  Спаситеља, о. Кривокапић је рекао и да је „том  својом слободом одлуком исправила ону погрешну слободну одлуку прамајке Еве да не прихвати спасење, тако да Богородицу још називамо и друга Ева“.

„Она која је на понуду правилно одговорила слободном вољом и прихватила је и то је један од разлога због чега је Она велика. Бог када је бирао да се оваплоти и када је веч одлучио да Га роди жена, наравно да је бирао да га роди најчистија и најчеститија од свих које су се икада родиле. Неко ће рећи, Она је таква зато што је Бог Њу предодредио да се роди преко Ње па је зато учинио да буде таква. То није тачно. Она је честита, рођена од оца и мајке као и сви ми други људи, а ти који тако мисле сматрају да је сама Богородица, тј. дјевојка Марија рођена на тајанствен начин од Њених родитеља Јоакима и Ане и самим тим да није имала гријеха, да није могла да погријеши, да би могла да роди Спаситеља. Ово учење умањује величину подвига саме Пресвете Богородице, која је рођена као и сви ми други људи, са истим могућностима да погријеши као и сви ми. Али не, била је честита, цијели живот посветивши Богу, Цркви и молитви и као такву, честиту и чисту Бог је бира да се преко Ње оваплоти“, каже о. Кривокапић.

Истиче и да је управо овдје тајна спасења.

„Јер је Бог пожелио да се роди, да постане прави човјек. Да би Спаситељ спасио свијет било је врло важно, не само као Бог да дође, него да постане прави правцати човјек. Да буде Бог и човјек, као што и јесте. Христос је прави Бог и прави човјек. Да би постао прави човјек, морао је да буде рођен од праве жене. Овај данашњи празник нам и потврђује управо ту чињеницу. Чињеницу да је Она била права жена, рођена од оца и мајке на потпуно нормалан начин и да је умрла на данашњи дан. Велика Госпојина је празник када празнујемо успење Пресвете Богородице. Самим тим што је умрла показала је да је прави човјек као и сви ми, подложна последицама прародитељског гријеха, а то је смрт. Дакле да је права жена и да је могла Спаситељу да да право правцато тијело, што говори и о чињеници да је и спасење било могуће. Данашњи дан, иако на први поглед тужан, јер је умрла Пресвета Богородица, уствари је радостан јер је овај пропадљиви свијет замијенила оним вјечним непролазним. И све друге светитеље када прослављамо, прослављамо дан када су се упокојили, јер су промијенили овај пропадљиви свијет за бољи и за вјечну заједницу са Богом. Тропар који смо данас пјевали каже да и по успењу своме Богородица није оставила овај свијет. Као што је бринула у то вријеме и за апостоле и за ту малу Цркву која је постојала у то вријеме, тако и данас брине за нас. Њеним молитвама Бог се смилује на наше душе. Пресвету Богородицу зовемо још и „брза помоћница“, јер кад год Јој се молимо, Она је увијек ту да нам помогне“, казао је о. Немања Кривокапић, подсјетивши како је Пресвета Богородица заштитила народ у Боки у 17. вијеку од куге и на велики молебан који се тим поводом служи Њој у част.

О. Кривокапић је казао да је Пресвета Богородица увијек у нашим молитвама како би нас подржала да будемо на правом путу.

„Зато је ово радостан празник када се сјећамо да је Богородица увијек са нама и да је заступница наша пред Богом. Нека би нас и у ово смутно вријеме подржала молитвама својим, да останемо на правом путу и испунимо ријечи јеванђељске и заслужимо Царство небеско“, поручио је о. Кривокапић.

СПЦО Котор

Фото – Андреа Шеваљевић