6

Proslavljen Trifundan – slava Dečanske vinice u Velikoj Hoči

Ime: 15.02.2020 Trifundan Velika Hoca; Opis: Proslavljen Trifundan – slava Dečanske vinice u Velikoj Hoči Tip: audio/mpeg

Na praznik Svetog mučenika Trifuna, u petak 14. februara, u kapeli Svetog Trifuna koja se nalazi u porti Dečanske vinice u Velikoj Hoči, Svetu liturgiju služio je arhimandrit Sava, iguman manastira Visoki Dečani, uz sasluženje arhimandrita Stefana, igumana manastira Svetih vrača u Zočištu, oca Milenka, paroha velikohočanskog, oca Velje, paroha orahovačko, oca Bojana, profesora prizrenske Bogoslovije i đakona Milana iz Orahovca.

Na Svetom bogosluženju vjerni narod su besjedama poučili otac Sava i otac Stefan. Liturgiji je, sem mještana Velike Hoče, Orahovca i okolnih mjesta, prisustvovalo i 160 studenata koji, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ovih dana borave u posjeti kosovsko-metohijskim svetinjama.

Opština Orahovac slavi Trifundan kao slavu pa je ovim povodom slavski kolač prinio radnik opštine Marko Stašić. Kumstvo za narednu godinu preuzeo je Zoran Grković.

Vinogradari u Orahovcu i Velikoj Hoči danas su počeli orezivanje prvih čokota u vinogradima, a otac Sava je porezao prve čokote posle molitve u dečanskom vinogradu u Velikoj Hoči. Liturgiji i rezidbi u dečanskom vinogradu prisustvovao i poznati srpski reditelj Goran Radovanović.

Olivera Radić