Proslavljena Hramovna Slava Crkve Rozdestva Presvete Bogorodice Na Cepurcima U Podgorici

Proslavljena hramovna slava Crkve na Čepurcima u Podgorici

Ime: 21.09.2019 Otac Mirceta Cepurci; Opis: "21.09.2019 Otac Mirceta_Cepurci". Tip: audio/mpeg

Proslavljena hramovna slava crkve Roždestva Presvete Bogorodice na Čepurcima u Podgorici

21. septembra 2019. godine, na Malu Gospojinu – praznik Roždestva Presvete Bogorodice, sa početkom u 8 časova otpočela je i odslužena je Sveta Liturgija, a time je i proslavljena liturgijski hramovna slava grobljanske crkve na Čepurcima.

Svetom službom Božijom načalstvovao je starješina Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, uz sasluženje domaćina i nastojatelja Hrama na Čepurcima – protojereja : Miladina Kneževića, kao i protojereja-stavrofora Dalibora Milakovića, protojerejâ : Mirčete Šljivančanina, Nikole Pejovića, i đakona Ivana Crnogorčevića.

Svetim Tajnama Tijela i Krvi Hristove pristupio je i prisajedinio se veći broj sabranih, a nakon Svetog Pričešća sveštenstvo je sa vjernim narodom osveštalo i prerezalo slavski kolač.

Tom prilikom mnogobrojno sabranom vjernom narodu, nadahnutim i bodrim prazničnim pastirskim slovom, obratio se protojerej Mirčeta Šljivančanin.

On je u prvom dijelu svog obraćanja govorio podrobno o veličini praznika kojeg proslavljamo, budući da je rođenje Bogorodice početak svih praznika, citirajući riječi Prepodobnog Justina Ćelijskog:

“Danas slaveći ovaj veliki praznik pjevamo pjesmu: “Rođenje tvoje Bogorodice Djevo objavi radost cijelom svijetu.” A u čemu je radost rođenja Presvete Bogorodice, pitamo se slaveći taj događaj?

Da li je u tome samo što se to dogodilo prije dvije hiljade i više godina ili ima i dublji značaj?

Sigurno da što god u crkvi slavimo, i koga god da slavimo, ne slavimo samo za dan ili neko kratko vrijeme, već slavimo za vječnost. Zato što nam crkveni praznici i događaji otkrivaju vječni smisao istine i života. Isti slučaj je i sa današnjim praznikom Presvete Bogorodice jer, njeno je rođenje kako reče prepodobni otac Justin – početak praznika, jer da nije bilo Bogorodičinog rođenja, ne bi bilo ni Hristovog rođenja, a da nije bilo Hristovog rođenja onda nijedno rođenje na svijetu ne bi imalo duboki i vječni smisao.”

Otac Mirčeta je naglasio da kad god slavimo Presvetu Bogorodicu mi u stvari slavimo Hrista, a samim tim i Oca Nebeskoga i Duha Svetoga:

“Zato možemo reći kad god slavimo Bogorodicu da mi u stvari slavimo i Hrista, a slaveći Hrista mi slavimo Oca Nebeskoga i Duha Svetoga, tako je sve u crkvi prožeto blagodaću, zajedništvom i sabornošću i to je ono što nas krijepi, što nam snagu daje i nadu ali i što nas poziva da i mi učestvujemo u takvom životu, da i mi budemo učesnici toga sabranja koje nam se daje najdirektnije i koje nam se daje kroz svetu službu – Svetu Liturgiju.”

Ovogodišnji kum hramovne slave Nikola Vučković, pripremio je sa svojom porodicom prigodno posluženje za sav prisutni narod, dok je kumstvo za narednu godinu uzeo sveštenik Miladin Knežević koji će sa bratijom pripremiti sve za svečano osvećenje ovog hrama iduće godine, kada će povodom jubileja 130 godina od izgradnje ovog Hrama, hram osveštati Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Evharistijsko praznično sabranje i zajedničarenje u toržestvenom proslavljanju praznika Roždestva Presvete Bogorodice nastavljeno za slavskom trpezom ljubavi.