Slava Bratstva Pravoslavne Omladine Iz Bijelog Polja

Proslavljena slava Bratstva pravoslavne omladine „Sveti Kralj Milutin” iz Bijelog Polja

Na praznik Svetih vrača Kozme i Damjana, 14. novembra 2021. Liturgiju, u crkvi Svetog Nikole u Nikoljcu, služio je jerej Aleksandar Raković uz sasluženje jereja Milosava Jovanovića. Uz Svete besrebrenike Kozmu i Damjana, molitveno je proslavljena i slava Bratstva pravoslavne omladine “Sveti Kralj Milutin”.

Po odsluženoj Liturgiji, prelomljen je slavski kolač i osveštano žito, a u porti je zatim organizovan prigodan kulturno-duhovni program u kojem su učestvovali: hor „Sveti Nikola“ iz Bijelog Polja, guslar Vlatko Vuković, recitatori Irina Pajević i Slobodan Jevrić i dr. Sabrani vjerni narod pozdravio pje redsjednik Bratstva Vuksan Čović.

Trpezu ljubavi pripremile su članice „Kola srpskih sestara“ iz Bijelog Polja.

Obraćajući se vjernicima o. Aleksandar je podsjetio na zapovijest Gospodnju da mi hrišćani treba da se radujemo i da svijetla lica idemo kroz život, da tako blagovijestimo svjetlost koja, najprije, treba da bude u našim srcima i dušama.

„Najprije treba da primimo i posadimo ono sjeme u dobro i čisto srce. Ne može srce da bude nikako drugačije nego potpuno čisto i spremno da primi riječ Božju, da je drži i da donosi plod stostruki. Jer, vidjesmo u jevanđelskoj priči kako kod nekog riječ Božja padne u srce, ali, dođu iskušenja i nevolje, dođu zakoni koji brane da se molimo Bogu i onda, zbog tih tjeskoba, odustaju od života po Bogu i odbacuju riječ koja im je došla u srce, koja ih je pozvala da idu putem Božjim. Isto tako, ima onih koji stvore nešto na ko zna kakav način, pa ih to povuče na drugu stranu i zbog toga zapostave riječ Božju. Ne dao Bog, nijednim od tih da budemo, već da budemo oni posljednji u priči, koji imaju spremno srce, koje sluša Boga i tvori riječ Božju, jer riječi Božje nisu rečene samo da se slušaju, nego i da se tvore. Ona su živa i životvorna sila, koja nas vodi ka Carstvu nebeskome. Zato sa posebnom pažnjom treba da slušamo riječ Božju, da ih tvorimo sa posebnom pažnjom, kako bi bili dostojni pričesnici nebeskoga Carstva”, kazao je otac Aleksandar, čestitajući svima praznik Svetih vrača Kozme i Damjana i Svetog Kralja Milutina, slavu istoimenog Bratstva pravoslavne omladine.
On je kazao da je ovaj Sveti muž primjer dobrog sjemena iz jevanđelske priče, živjeći po riječi Božjoj, iako se nalazio na visokoj dužnosti i službi.

„Ništa nije teško kada čovjek ima dobru i jaku volju, znamo svjedoči nam žitije, svjedoči nam Danilo II, koji je stolovao u Petrovoj crkvi, o njegovom životu. Znamo da je svake godine svoje vladavine podizao po jednu bogomolju, a danas te bogomolje Banjska, Gračanica, eto trpe zub vremena i iskušenja inovjernika i inoplemenika, drže se da svjedoče da je živ Bog naš. Živ je Bog Milutinov, koji je podigao te bogomolje da bi one svjedočile, ispovijedale i propovijedale Boga, da bi se u tim bogomoljama okupljali i djelali oni što je najsvetije, a to je sveta Liturgija. Tako nas je zadužio Sveti Kralj Milutin, da budemo graditelji, i ne samo graditelji zidina, nego najprije duša, da budemo neimari svojih duša, da ih usavršavamo, baš, u ovom slovu i riječi Božjoj. Sveti Kralj se svojom milošću borio za svoju Crkvu, a ono što je najljepše je da nikada nije htio da se okrene od pravoslavlja, nije bilo te političke sile i ucjene koje su Svetog Kralja Milutina odbile od vjere pravoslavne. Čak se okrenuo protiv tadašnjeg vaseljenskog cara Mihaila VIII Paleologa, koji je htio uniju sa nekim inoslavcima, koji ne ispovijedaju pravovjerno i pravoslavno Boga, po cijenu svega. Bio je mudar, znao je sa svakim, ali nije htio da dovodi u pitanje ono što je najsvetije, a to je sveta vjera pravoslavna. Tako i mi, ne smijemo trgovati vjerom, na sve može da se pristane i sve može da se dogovori, ali kada je u pitanju vjera tu nema kompromisa i dogovora, tu je samo jedan put, onako kako Bog zapovijeda i kako Bog hoće. Neka nas Bog prosvijetli da čuvamo i gradimo svoje duše, da svjedočimo Boga kako je Sveti kralj svjedočio, da budemo njegovi dostojni nasljednici, nosioci njegovog imena i njegovi sljedbenici”, besjedio je o. Aleksandar.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka