Velje Selo 3

Proslavljena slava Crkve Svetog Ilije u Veljem selu kod Bara

Ime: 01.08.2018 Mitropolit Velje selo; Opis: Proslavljena slava Crkve Svetog Ilije u Veljem selu kod Bara Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Afilohije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom služio je danas, 1. avgusta, Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog proroka Ilije u Veljem Selu u Mrkojevićima kod Bara.

Velje Selo 2U arhipastirskom slovu Mitropolit Afilohije, tumačeći riječi sa Svete liturgije Jesi svet Bože naš i u svetima obitavaš i tebi slavu uznosimo Ocu i Sinu i Svetome Duhu, kazao je da te riječi treba da ponavljamo neprekidno i u svakodnevnom životu, svjedočeći time svoju vjeru u jedinoga Svetoga, koji je svet i koji je prizvao sve ljude i zemaljske narode na svetost, da postanu zajedničari onoga što On jeste, što posjeduje.

Ovaj sveti hram, građen prije 9. veka, više puta u svojoj istoriji je obnavljan a današnji je na temeljima hrama iz 15-16 vijeka.

Velje SeloMitropolit je blagoslovio hram i sve one koji su gradili i obnavljali ovaj sveti Hram Svetog proroka Ilije. Podsjetio je da je on jedan od 15 hramova na prostorima Mrkojevića.

Nakon Liturgije i litije oko crkve, osveštan je slavski kolač i služen pomen za upokojene ktitore i priložnike ovog Svetoga hrama.

Zajedničarenje u Veljem Selu je nastavljeno tradicionalnim Ilindanskim saborom uz bogat program i trpezu ljubavi.