Viber Image 2019 09 22 12 37 51

Прослављена слава Влашке цркве на Цетињу

Име: 22. 09. 2019 Otac Igor Balaban; Опис: Прослављена слава Влашке цркве на Цетињу Тип: audio/mpeg

Најстарија богомоља на Цетињу, Влашка црква, прославила је своју храмовну славу, Рођење Пресвете Богородице, Светом литургијом, литијом око храма и резањем славског колача, у недељу 22. септембра 2019. године.

Свету литургију поводом славе храма, служили су цетињски пароси, протојереј-ставрофор Гојко Перовић и јереј Игор Балабан.

За пјевницом су појали ученици другог и четвртог разреда Цетињске богословије.

После прочитаних одјељака из Апостола и Јеванђеља, сабраном вјерном народу, ријечима пастирске бесједе обратио се отац Игор, говорећи о празнику и о Пресветој Богородици и њеној улози у домостроју спасења рода људског.

Он је подсјетио да су све цркве на Цетињу славе Рођење Пресвете Богородице као своју славу, и Цетињски манастир, Гробљанска црква и Влашка црква.

Након литургије, око храма је прошла славска литија са иконанама и прекађени су гробови поред храма.
Потом су свештеници освештали и пререзали славски колач.

Гробљанска црква на Цетињу, своју храмовну славу прославила је јуче, на сам празник Рођења Пресвете Богородице, а литургију је служио архијејерски намјесник цетињски протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, присуство вјерног народа и уз појање ученика Цетињске богословије.

Александар Вујовић

Фотографије: Рајко Радиновић, предсједник Црквене Општине Цетиње и Никола Лукић ученик трећег разреда Цетињске богословије