Прослављена студентска слава ПБФ

Прослављена студентска слава ПБФ

Име: 21.5.21. Beseda dekana o. Zorana Rankovica na praznik sv. Jovana Bogoslova; Опис: Беседа декана ПБФ протопрезвитера проф. др Зорана Ранковића Тип: audio/mpeg

Студентска слава Свети aпостол и jеванђелист Јован Богослов прослављена је, у петак 21. маја 2021. године, свечаним евхаристијским сабрањем у капели Православног богословског факултета Универзитета у Београду посвећеној овом светитељу. Светом Литургијом началствовао је декан ПБФ протопрезвитер Зоран Ранковић уз саслужење архимандрита Прокопија (Тајара) из Антиохијске Патријаршије, докторанда ПБФ јеромонаха Андроника (Дунајева) из Руске Православе Цркве и ђакона проф др Здравка Јовановића и Ненада Матића.

„Сваки спомен светога и прослављање јесте истовремено и прослављање Христово, јер сваки свети животом у Царству Небеском и сталним славословљем Господа у Царству љубави сведочи о васкрслом Господу Исусу Христу“, истакао је декан протојереј Зоран Ранковић у својој беседи у којој је говорио о величини љубави Божије према људима, али и људској љубави према Богу.

Говорећи о личности Св. Јована Богослова прота Зоран је истакао да је он био возљубљени ученик Христов који чак ни пред страдањем Христовим није устукнуо, него је остао до краја. Сила која је водила Св. Јована Богослова јесте његова љубав према Господу Христу, али и љубав Христова према њему:  „А љубав је та због које је Бог сишао међу људе и постао човек, да би љубављу привео човека себи. Да би човек љубављу постао бог по благодати“, истакао је прота Зоран.

„Љубити Бога значи борити се са страстима, са слабостима у себи, са свиме оним што нас од Бога раздваја, јер сваки грех је окретање леђа Богу. А љубав према Богу, у делима потврђена јесте поновно кретање наше ка Богу и ход ка Спаситељу света“ истакао је декан ПБФ протопрезвитер Зоран Ранковић додајући да: „љубав према ближњима значи праштање. Штогод да нам је неко учинио није ништа у односу на оно што ми чинимо у односу на Бога. Дакле, свагда је тај позив да љубећи једни друге у ствари праштамо једни другима, као што и кажемо у Молитви Господњој“.

У наставку Свете Литургије пререзан је славски колач, а потом је декан ПБФ протојереј Зоран Ранковић доделио дипломе студентима.

Досадашња епидемиолошка ситуација је онемогућила да, дуже од годину дана, буде уприличена свечаност доделе диплома, те је ово за студенте и професоре посебно значајан дан, рекао је, између осталог, декан прота Зоран поздрављајући присутне.

Светој Литургији и свечаној додели диплома присуствовали су професори ПБФ, студенти свих година и заменик директора Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама г. Марко Николић.

Фотогалерију Свете Литургије и доделе диплома можете погледати на линку.

Извор: Радио Слово Љубве

Фото: Марко Весић